Οι τζιχαντιστές αντάρτες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ λένε ότι θέλουν να οικοδομήσουν μια ενωμένη, χωρίς αποκλεισμούς χώρα. Αλλά μετά από σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου, η υλοποίηση αυτού του ιδεώδους στην πράξη δεν θα είναι εύκολη.
Για την κουρδική μειονότητα της Συρίας, τον στενότερο σύμμαχο της Αμερικής στη χώρα, ο αγώνας για μια νέα τάξη εισέρχεται σε μια δυνητικά ακόμη πιο δύσκολη φάση.
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, οι Κούρδοι μαχητές απέκρουσαν μια σειρά ένοπλων φατριών, συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ για να κατατροπώσουν την ομάδα Ισλαμικό Κράτος και χάραξαν μια σε μεγάλο βαθμό αυτόνομη περιοχή στα πλούσια σε πετρέλαιο ανατολικά της χώρας.
Ωστόσο τα κέρδη των μη αραβόφων Κούρδων πλέον απειλούνται. Η άνοδος των σουνιτών Αράβων ανταρτών που ανέτρεψαν τον Άσαντ -με ζωτική βοήθεια από την Τουρκία, μακροχρόνιο εχθρό των Κούρδων- θα δυσκολέψει τους Κούρδους να βρουν θέση στη νέα Συρία και όλο αυτό θα μπορούσε να παρατείνει τη σύγκρουση.
Οι Κούρδοι εδώ και καιρό στηρίζονται στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Γύρω στους 900 Αμερικανούς στρατιώτες βρίσκονται στην ανατολική Συρία, όπου συνεργάζονται με τις κουρδικές δυνάμεις για να αποτρέψουν την επανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά το μέλλον αυτής της αποστολής θα τεθεί υπό αμφισβήτηση υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι εδώ και καιρό επιφυλακτικός απέναντι στην εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία.
Γιατί όμως τώρα οι Κούρδοι που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε δύσκολη θέση;
Οι Κούρδοι είναι από τις μεγαλύτερες απάτριδες εθνοτικές ομάδες στον κόσμο, με περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους συγκεντρωμένους σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας. Αποτελούν μειονότητα σε κάθε χώρα και συχνά έχουν υποστεί διώξεις, οι οποίες έχουν τροφοδοτήσει ένοπλες κουρδικές εξεγέρσεις.
Διαβάστε ακόμη: Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες στη Συρία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Στη Συρία, δημιούργησαν έναν αυτόνομο θύλακα στις αρχές του εμφυλίου πολέμου, χωρίς ποτέ να συνταχθούν πλήρως με την κυβέρνηση Άσαντ ή τους αντάρτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν.
Όταν η ομάδα Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το ένα τρίτο της χώρας το 2014, οι Κούρδοι μαχητές - οι οποίοι είναι κοσμικοί και περιλαμβάνουν γυναίκες στις τάξεις τους - απέδειξαν την ικανότητά τους στις πρώτες μάχες εναντίον των εξτρεμιστών, κερδίζοντας την υποστήριξη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Δημιούργησαν μια ομάδα γνωστή ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η οποία περιλαμβάνει επίσης Άραβες μαχητές, και εκδίωξαν την ομάδα του Ισλαμικού Κράτους από μεγάλες περιοχές της Συρίας με τη βοήθεια αεροπορικών επιδρομών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Το 2017, οι SDF κατέλαβαν τη Ράκα, την πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου των εξτρεμιστών.
Γιατί η Τουρκία στρέφεται εναντίον τους;
Εδώ και καιρό η Τουρκία θεωρεί τις SDF ως προέκταση της κουρδικής εξέγερσης δεκαετιών εντός των συνόρων της (PKK). Πιστεύει πως η κύρια κουρδική φράξια τρομοκρατική οργάνωση όπως ακριβώς το ΙΚ και έχει πει κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να έχει παρουσία στη νέα Συρία.
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία εκπαίδευσε και χρηματοδότησε μαχητές γνωστούς ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), βοηθώντας τους να αποσπάσουν τον έλεγχο εδαφών από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Ο SNA έχει παρουσιαστεί ως μέρος της αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ, αλλά οι αναλυτές λένε ότι οι μαχητές καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τον καιροσκοπισμό και το μίσος για τους Κούρδους.
Θα σταθεί στο πλευρό των Κούρδων η κυβέρνηση Τραμπ;
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, στρατηγός Έρικ Κουρίγια, συναντήθηκε με τις δυνάμεις SDF στη Συρία την Τρίτη, σε μια ένδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν στη συμμαχία μετά τον Άσαντ.
Αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν στις 20 Ιανουαρίου. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει στη Μέση Ανατολή, εκτός από το να πει ότι θέλει να βάλει τέλος στους πολέμους της περιοχής και να κρατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες έξω από αυτούς.
Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν από την ανατροπή του Άσαντ, ο Τραμπ έγραψε ότι «η Συρία είναι ένα χάος, αλλά δεν είναι φίλη μας, & oι ΗΠΑ δεν έχουν καμία δουλειά με αυτήν. Αυτός δεν είναι ένας δικός μας αγώνας».
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, το 2019, ο Τραμπ εγκατέλειψε τους Κούρδους πριν από μια τουρκική εισβολή, παρουσιάζοντάς την ως την εκπλήρωση μιας προεκλογικής υπόσχεσης για τον τερματισμό της εμπλοκής των ΗΠΑ στους «ατελείωτους πολέμους» της περιοχής.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις, μεταξύ άλλων από επιφανείς Ρεπουμπλικανούς που τον κατηγόρησαν ότι πρόδωσε έναν σύμμαχο. Ο Τραμπ υπαναχώρησε εβδομάδες αργότερα, εγκρίνοντας μια ευρύτερη αποστολή για τη διασφάλιση πετρελαιοπηγών στα ανατολικά. Τα στρατεύματα παρέμειναν εκεί που ήταν και η συμμαχία άντεξε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.