Μενού
trump rubio waltz
Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο με Ρούμπιο και Γουόλτς. | AP Photo/Evan Vucci
  • Α-
  • Α+

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε το βράδυ της Πρωτομαγιάς μέσω ανάρτησής του στο Truth Social την απομάκρυνση του Μάικ Γουόλτς από τη θέση του σύμβουλου εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο.

Τη θέση θα καταλάβει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος θα συνεχίσει να είναι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Όσο για τον Γουόλτς, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα τον προτείνει για επόμενο Πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η ανάρτηση του Τραμπ

«Με χαρά ανακοινώνω ότι θα προτείνω τον Μάικ Γουόλτς για τον επόμενο Πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Από την εποχή που υπηρέτησε στο πεδίο της μάχης, στο Κογκρέσο και ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ο Μάικ Γουόλτς έχει εργαστεί σκληρά για να θέσει τα συμφέροντα του έθνους μας πάνω απ' όλα.

Ξέρω ότι θα κάνει το ίδιο και στον νέο του ρόλο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα υπηρετεί ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, συνεχίζοντας παράλληλα την ισχυρή ηγεσία του στο ΥΠΕΞ.

Μαζί, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα για να κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ασφαλείς ξανά. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!»

Τι συνέβη με τον Γουόλτς

Σύμφωνα με το BBC, o Γουόλτς ήταν ο κύριος σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας και είχε μια δύσκολη θητεία εν μέσω κατηγοριών ότι ανώτεροι αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν μη ασφαλείς μεθόδους επικοινωνίας για κυβερνητικές υποθέσεις.

Τον περασμένο μήνα ο Γουόλτς ανέλαβε την ευθύνη για μια ομαδική συνομιλία στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, στην οποία υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σχεδίαζαν στρατιωτικές επιθέσεις στην Υεμένη. Στη συνομιλία είχε προστεθεί κατά λάθος ένας δημοσιογράφος.

Η αποκάλυψη του δημοσιογράφου

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, αποκάλυψε ότι είχε προστεθεί κατά λάθος σε μια ομαδική συνομιλία στο Signal, στην οποία ανώτεροι αξιωματούχοι - συμπεριλαμβανομένων των Γουόλτς και του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, συζήτησαν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με μια σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση στην Υεμένη.

Ο Γκόλντμπεργκ αποκάλυψε ότι προστέθηκε στη συζήτηση από τον Μάικ Γουόλτς, ο οποίος αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για το φιάσκο.

Αρχικά, ο Τραμπ και οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποβάθμισαν τους κινδύνους ασφαλείας και δήλωσαν ότι δεν κοινοποιήθηκε κανένα διαβαθμισμένο υλικό.

Τον υπερασπίστηκε αρχικά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τον Γουόλτς και είπε ότι «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί» με «εξοπλισμό και τεχνολογία που δεν είναι τέλεια».

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ζητήσει έρευνα για αυτό που αρκετοί νομοθέτες χαρακτήρισαν ως σημαντική παραβίαση.

Google News

Ο Λευκός Οίκος είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου και του Αντιπρόεδρου των ΗΠΑ.

Φόρτωση BOLM...