Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιφέρει έναν απροσδόκητο φόρτο όχι μόνο στο στρατιωτικό και υγειονομικό κατεστημένο της χώρας, αλλά και στο εκτελεστικό, καθώς χιλιάδες άντρες προσπαθούν να «ξεφύγουν» από το μέτωπο.
Περισσότεροι από 49.000 άτομα έχουν συλληφθεί, επειδή επιχείρησαν να φύγουν από τη χώρα περνώντας παράνομα τα σύνορα αφού επιβλήθηκε, το 2022, ο στρατιωτικός νόμος εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, κατά το ΑΜΠΕ.
Οι Ουκρανοί άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα, πλην κάποιων εξαιρέσεων. Όσοι θέλουν να γλιτώσουν από τη στρατολόγηση περνούν παράνομα τα σύνορα, μερικές φορές διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.
Ουκρανία: Οι «μελλοθάνατοι» στις φυλακές
«Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, περίπου 45.000 Ουκρανοί πολίτες, άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών, συνελήφθησαν από την Εθνική Υπηρεσία Συνοριοφυλάκων» ενώ προσπαθούσαν να φύγουν κρυφά από τη χώρα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός της, Αντρίι Ντεμτσένκο.
Εξάλλου, «περίπου 4.000» συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα μέσω νόμιμων διαβάσεων αλλά έχοντας στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα.
Οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς που προσπαθούν να φύγουν περνούν από την Υπερκαρπαθία, μια ορεινή, δασώδη περιοχή στα σύνορα με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία που εδώ και πολύ καιρό ήταν χώρος διακίνησης διαφόρων λαθραίων προϊόντων.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Κίεβο προσπαθεί να καταπολεμήσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών. Τον Ιανουάριο η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έκανε περίπου 600 έρευνες για να συλλάβει εκείνους που βοήθησαν «εκατοντάδες άνδρες» να περάσουν τα σύνορα.
Το σύστημα στρατολόγησης στην Ουκρανία, που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα, επικρίνεται δριμύτατα και θεωρείται γενικά αναποτελεσματικό, διεφθαρμένο και άδικο.
Εξαιτίας των σκανδάλων ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθαίρεσε το 2023 όλους τους τοπικούς αξιωματούχους που ήταν αρμόδιοι για τη στρατολόγηση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.