Μενού
francesco giorgi-eva-kaili
Εύα Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι | NDP
  • Α-
  • Α+

Δημοσίευμα για τον πρώην σύζυγο της Εύας Καϊλή και έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου διαφθοράς, που «ακούει» στο όνομα Qatar GateΦραντσέσκο Τζόρτζι φιλοξενεί το Politico.

Στο σχετικό άρθρο των Elisa Braun, Gian Volpiocelli και Eddy Wax «αναδεικνύονται» μερικές «παράλληλες δουλειές» του Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως οι συναλλαγές με εταιρείες στη Μαυριτανία, για να προμηθευτεί εκρηκτικά υλικά για την εθνική εταιρεία εξόρυξης, και οι μπίζνες περί πώλησης πλοίων σε Έλληνες εφοπλιστές.

Απώτερος σκοπός του Τζόρτζι, όπως σημειώνει το Politico, να πάρει μερίδιο από την «πίτα». Οι λεπτομέρειες περί εμπλοκής του σε υποθέσεις λόμπινγκ με άλλες χώρες, πέρα από το Κατάρ και το Μαρόκο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά από διαρροές στην αστυνομική έρευνα για το Qatar Gate.

Το σχέδιο του Φραντσέσκο Τζόρτζι

Από τις διαρροές στην αστυνομική έρευνα, συνεχίζει το Politico, παρουσιάστηκε και το σχέδιο του Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα εκτελούσε χρέη συμβούλου του Αντόνιο Παντσέρι.

Σχεδίαζε, συγκεκριμένα, να φύγει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στο 2024, ενώ στις σημειώσεις του υπογράμμισε πως η COVID-19 ήταν αυτή που τον ενέπνευσε να αλλάξει επαγγελματική πορεία μετά το 2024

Το σχέδιό του; Σύμφωνα με το Politico, να γίνει ειδικός στο «διεθνές εμπόριο και τη διαμεσολάβηση», αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις του στις Βρυξέλλες και τις γνώσεις του στις ξενές γλώσσες.

Η συμφωνία του Φραντσέσκο Τζόρτζι με τη Μαυριτανία

Το δημοσίευμα, συνεχίζοντας, σημειώνει πως με τις σημειώσεις του, βρέθηκαν αρχεία στο φορητό υπολογιστή του, σε ένα φάκελο με το όνομα «Business», όπου παρουσίασε μερικά από τα σχέδιά του.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, ο πρεσβευτής της Μαυριτανίας στην ΕΕ του ζήτησε τον Νοέμβριο του 2020 να βρει εταιρείες που θα μπορούσαν να παρέχουν στην Εθνική Βιομηχανική και Μεταλλευτική Εταιρεία (SNIM) της χώρας νιτρικό αμμώνιο, ένα είδος εκρηκτικής ύλης.

Οι δύο άνδρες γνωρίζονταν από πιο παλιά. Σε δηλώσεις του στην αστυνομία, ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον οποίο είχε υπηρετήσει ο Τζιόρτζι ως βοηθός, ομολόγησε ότι έλαβε δωροδοκίες από τη Μαυριτανία.

Ο Παντσέρι είπε ότι αυτός και ο Τζόρτζι πήραν 100.000 ευρώ ο καθένας το 2019. Ο πρώην σύζυγος της Καϊλή παραδέχτηκε μόνο ότι λάμβανε 1.800 ευρώ τον μήνα από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος στον πρέσβη της Μαυριτανίας, σύμφωνα με την κατάθεσή του στην αστυνομία. Πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι υπήρξαν μερικοί μήνες που είχε υπενοικιάσει το μέρος σε δύο άλλα άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όπως αποκαλύπτουν ακόμα οι σημειώσεις του, ο Τζόρτζι εντόπισε έναν πιθανό προμηθευτή νιτρικών στη χώρα της Γεωργίας και στη συνέχεια στράφηκε στην Εύα ΚαΪλή για βοήθεια.

Η σύντροφός του δημιούργησε μια συνομιλία WhatsApp με την ονομασία «Int Exports» με τον Τζόρτζι και έναν Έλληνα επιχειρηματία και εξαγωγέα ζυμαρικών με έδρα τη Γεωργία, σύμφωνα με ένα ξεχωριστό αστυνομικό έγγραφο που περιέχει μεταγραφές των μηνυμάτων WhatsApp της Καϊλή.

Τι μεσολάβησε στην επικοινωνία Τζόρτζι με επιχειρηματία

Στο εισαγωγικό μήνυμα, η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής περιέγραφε τον Τζόρτζι ως «έναν έμπιστο σύμβουλο που εργάζεται για πολλές κυβερνήσεις».

«Οι δυο σας θα πρέπει να το πάρετε από εδώ, καθώς και οι δύο έχετε εξαιρετικές επαφές και εμπειρία στα ζυμαρικά αλλά κυρίως σε ξένες κυβερνήσεις για εξαγωγές εισαγωγών» έγραψε η Καϊλή πριν φύγει από τη συζήτηση.

Ο σύμβουλος του Παντσέρι, από πλευράς του είπε στον επιχειρηματία ότι η συμφωνία ήταν αξίας περίπου 17 εκατομμυρίων δολαρίων, με «περιθώρια κερδών για τους μεσάζοντες». Την ίδια μέρα, ένας δικηγόρος συνέταξε μια συμφωνία μη αποκάλυψης ως μέρος μιας προσπάθειας για τη σύσταση μιας γεωργιανής κοινής επιχείρησης με την ονομασία «F&S διαφημιστική Ltd».

Ένα προσχέδιο της NDA βρέθηκε αργότερα από την αστυνομία στον φάκελο "Business" του Giorgi μαζί με έγγραφα που σχετίζονται με προηγούμενους διαγωνισμούς της Μαυριτανίας.

Την επόμενη μέρα, ο άνδρας ενημέρωσε τον πρώην σύζυγο της Καϊλή ότι σχεδίαζε να συναντήσει τον διευθυντή του προμηθευτή για αξεσουάρ γκολφ σημειώνοντας ότι μοιράζονταν τον ίδιο εκπαιδευτή. "Σούπερ! και πολύ καλή σύμπτωση, αθλητική διπλωματία!» απάντησε ο ίδιος.

Η συμφωνία δεν έγινε ποτέ, έγραψε ο Τζόρτζι στις σημειώσεις του. Η Μαυριτανία δεν άνοιξε ποτέ τον διαγωνισμό. «Σταμάτησα να με ενδιαφέρει γιατί ήταν πολύ περίπλοκο και πήρε πολύ χρόνο», εξηγούσε.

Ο επιχειρηματίας με έδρα τη Γεωργία αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί του απαντώντας σε ερωτήσεις γραπτών μηνυμάτων που του έστειλε το POLITICO. Η πρεσβεία της Μαυριτανίας στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Εξωτερικών της Μαυριτανίας ή η SNIM δεν απάντησαν επίσης σε αιτήματα για σχολιασμό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA