Η μετανάστευση στην ΕΕ ώθησε τον πληθυσμό σε αριθμό ρεκόρ 450,4 εκατομμυρίων ανθρώπων τον περασμένο χρόνο, αντισταθμίζοντας μια φυσιολογική πληθυσμιακή μείωση για τέταρτη συναπτή χρονιά, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΕ.
Από το 2012, η ΕΕ καταγράφει περισσότερους θανάτους από ό,τι γεννήσεις ετησίως, καθιστώντας τη μετανάστευση τον μοναδικό παράγοντα αύξησης του πληθυσμού, κατά το ΑΜΠΕ.
Η τάση αυτή υπογραμμίζει τη δημογραφική πρόκληση στην Ευρώπη καθώς ο γηράσκων πληθυσμός και τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας επιβαρύνουν τα συστήματα πρόνοιας και δημιουργούν ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Μετανάστευση και ενίσχυση του πληθυσμού
Το μπλοκ πρόσθεσε 1,07 εκατομμύρια κατοίκους το 2024 με τη θετική καθαρή μετανάστευση 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων να εξισορροπεί μια φυσική μείωση του πληθυσμού 1,3 εκατομμυρίου καθώς οι θάνατοι (4,82 εκατ) συνεχίζουν να ξεπερνούν αριθμητικά τις γεννήσεις (3,56 εκατ).
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία παραμένουν οι πολυπληθέστερες χώρες της ΕΕ αναλογώντας σε σχεδόν τον μισό από τον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ με 47%. Παρότι 19 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αυξήσεις στον πληθυσμό τους το 2024, οκτώ σημείωσαν μείωση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης -19 ανά 1.000 άνθρωποι- κατέγραψε η Μάλτα και ακολουθεί η Ιρλανδία (16,3) και το Λουξεμβούργο (14,7).
Μεταξύ των χωρών με μειούμενο πληθυσμό η Λετονία σημείωσε την πιο απότομη μείωση (-9,9) και ακολουθεί η Ουγγαρία (-4,7) και η Πολωνία με την Εσθονία (από -3,4 η καθεμιά).
Ο πληθυσμός του μπλοκ έχει αυξηθεί από 354,5 εκατομμύρια που ήταν το 1960 παρότι τα ποσοστά αύξησης έχουν μειωθεί σημαντικά, από 3 εκατομμύρια ετησίως στη δεκαετία του 1960 σε 0,9 εκατομμύρια στη διάρκεια της περιόδου 2005-2024.
- Ξεκινά η δίκη για την ανθρωποκτονία του 17χρονου Χρήστου στην Αλίαρτο
- «Ακόμα και εμείς οι Βούλγαροι πάμε Ελλάδα» - Διαφήμιση του βουλγαρικού τουρισμού κατέληξε σε φιάσκο
- Στον εισαγγελέα σήμερα ο 89χρονος που εισέβαλε με καραμπίνα στον ΕΦΚΑ - Πώς τον εντόπισαν στην Πάτρα
- Βόμβα Κούντροου για «Τα Φιλαράκια»: «Άνδρες σεναριογράφοι είχαν φαντασιώσεις με την Άνιστον και την Κόξ»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.