Μενού
Διαδήλωση για το Abu Ghraib
Διαδήλωση για τους κρατουμένους του Abu Ghraib στην Ουάσινγκτον | AP Photos / Julio Cortez
  • Α-
  • Α+

Πριν από 20 χρόνια, τον ίδιο μήνα, κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με το Associated Press,  στη δημοσιότητα πολύ σκληρές φωτογραφίες κρατουμένων και χαμογελαστών Αμερικανών στρατιωτών από τη φυλακή Abu Ghraib στο Ιράκ, συγκλονίζοντας τον κόσμο.

Σήμερα, αφού πέρασαν 20 χρόνια από τη φρικτή μεταχείριση των Αμερικανών στρατιωτών στους κρατούμενους του Abu Ghraib, τρεις επιζώντες κατάφεραν να προσφύγουν σε δικαστήριο των ΗΠΑ κατά των βασανιστών του.

Στο εδώλιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να καθίσει ανώτατος στρατιωτικός, τον οποίον θεωρούν ως υπεύθυνο για την κακομεταχείρισή τους, ενώ η δίκη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (15/4) στο Περιφερειακή Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Αλεξάνδρεια και θα είναι η πρώτη φορά που, όπως είπε ο δικηγόρος τους, θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν τις σχετικές φωτογραφίες με τα βασανιστήρια.

Κρατούμενος στο Abu Ghraib
Κρατούμενος στο Abu Ghraib | AP Photos

Abu Ghraib: Ποιοι θα καταθέσουν

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Antonio Taguba, ο οποίος διηύθυνε έρευνα για το σκάνδαλο Abu Ghraib, είναι μεταξύ εκείνων που αναμένεται να καταθέσουν. Η έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον ένας ανακριτής της CACI θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις «οδηγίες», που παρείχε στη στρατιωτική αστυνομία, σχετικά με τις καταθέσεις – βασανιστήρια.

Υπενθυμίζεται πως στις σχετικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν το 2004, φαίνονταν γυμνοί κρατούμενοι να στοιβάζονται σε πυραμίδες ή να σέρνονται με λουριά.

Ορισμένες φωτογραφίες έδειχναν έναν στρατιώτη να χαμογελάει και να σηκώνει τον αντίχειρα ενώ ποζάρει δίπλα σε ένα πτώμα, ή κρατούμενους να απειλούνται με σκύλους ή με κουκούλες και να συνδέονται με ηλεκτρικά καλώδια.

Οι ενάγοντες δεν μπορούν να αναγνωριστούν με σαφήνεια σε καμία από τις διαβόητες εικόνες, αλλά οι περιγραφές τους για την κακομεταχείριση είναι αρκετά αναλυτικές.

Ένας εκ των επιζώντων, ο Suhail Al Shimari, είχε καταθέσει πως είχε υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις και ξυλοδαρμούς κατά τη διάρκεια της δίμηνης κράτησής του στη φυλακή του Ιράκ. Του έκαναν επίσης ηλεκτροσόκ και τον έσερναν μέσα στη φυλακή με ένα σχοινί δεμένο γύρω από το λαιμό του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA