Ένας ποταμός-σύμβολο για την Τέχνη στην Ευρώπη, με μήκος πάνω από 700 χιλιόμετρα και ηλικία άνω των 14.000 ετών, σύμφωνα με το parisjetaime.com, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού. Ο λόγος για τον εμβληματικό Σηκουάνα, τα νερά του οποίο μολύνθηκαν ξανά, παρά το 1,5 δισ. ευρώ που δαπανήθηκε για τον καθαρισμό του.
Εκτός από την πολυσυζητημένη Τελετή Έναρξης, που πραγματοποιήθηκε με φόντο τον Σηκουάνα, την έμπνευση για θρυλικούς πίνακες ζωγράφων όπως ο Βαν Γκογκ, το ποτάμι του Παρισιού κρύβει και άλλα «μυστικά».
Ποιες είναι οι ξεχασμένες και περίεργες ιστορίες του Σηκουάνα;
Σηκουάνας: Σύμμαχος των Βίκινγκς
Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, το 841, οι Βίκινγκς λεηλάτησαν τη περιοχές της Γαλλίας, πυρπόλησαν τη Ρουέν και πολιόρκησαν κάστρα, με μεγάλο τους σύμμαχο τον Σηκουάνα, τα νερά του οποίου χρησιμοποίησαν για να πλεύσουν με τα περίφημα πλοία τους προς κάθε κατεύθυνση.
Επιπλέον, στο pariscityvision.com σημειώνεται ότι το Παρίσι ήταν σε lockdown κατά τη διάρκεια της πλημμύρας του 1910 όταν η στάθμη του Σηκουάνα έφτασε τα 8,62 μέτρα, στο επίπεδο δηλαδή του Pont d'Austerlitz.
Το άγαλμα Zouave στο Pont d'Alma, ένα άλλο διάσημο παρισινό μνημείο που χρησιμοποιείται συχνά για τον προσδιορισμό της στάθμης του νερού, είχε τον Σηκουάνα μέχρι τους ώμους του.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Σηκουάνας ήταν τόπος εργασίας κατά τον 19ο αιώνα για ανθρώπους που έβγαζαν προς το ζην με το να πλένουν στα νερά του ποταμού τα ζωάκια τον πελατών τους.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα πάντως απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.
Σηκουάνας: Τα παράξενα ευρήματα
Επίσης, σύμφωνα με το parissecret.com, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει έκθεση στην οποία παρουσιάστηκαν όλα τα ασυνήθιστα αντικείμενα που βρέθηκαν στον Σηκουάνα.
Εκτός από άδεια μπουκάλια και κοσμήματα, μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί στον πυθμένα του ποταμού έργα τέχνης όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένου ενός αγαλματιδίου των Camille Claudel και Rodin, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 800.000 ευρώ.
Επιπλέον, βρέθηκε ένα αγαλματίδιο του Απόλλωνα και γλυπτά που χρονολογούνται από την αρχαιότητα.
Να σημειωθεί ότι στον ποταμό Σηκουάνα έχουν βρεθεί οβίδες, όπλα και μαχαίρια.
Το πιο παράξενο εύρημα ωστόσο ήταν όταν το 1984, ένας ζωντανός κροκόδειλος 80 εκατοστών βρέθηκε στους υπονόμους του Παρισιού, κοντά στο Pont-Neuf .
Επίσης, το 2012 εντοπίστηκε ένας νεκρός πύθωνας βάρους 40 κιλών .
Το 2021, ένας σκελετός μαμούθ βρέθηκε στον Σηκουάνα περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι, στο Changis-sur-Marne, που πιθανολογείται ότι ζύγιζε μεταξύ 4 και 5 τόνων.
Σηκουάνας: Η Νορμανδία και η σφαγή Αλγερινών
Άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες ιστορίες για τον Σηκουάνα αναφέρουν:
- Στις αρχές Ιουνίου του 1944, πολυάριθμοι βομβαρδισμοί των Συμμάχων κατέστρεψαν τις περισσότερες από τις γέφυρες που βρίσκονταν μεταξύ του Παρισιού και της θάλασσας. Αποτελούσαν στρατηγικά σημεία και η διάλυσή τους ήταν απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή της απόβασης στη Νορμανδία. Η επιτυχία της επιχείρησης περνούσε μέσα (και) από την καταστροφή γεφυρών του Σηκουάνα.
- Στις 17 Οκτωβρίου 1961, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας (1954–62) με εντολή του αρχηγού της παρισινής αστυνομίας, Μορίς Παπόν, η Εθνική Αστυνομία επιτέθηκε σε διαδήλωση 30.000 Αλγερινών υπέρ του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FLN).
- Μετά από 37 χρόνια άρνησης και λογοκρισίας του Τύπου, το 1998 η κυβέρνηση αναγνώρισε τελικά 40 θανάτους, ενώ ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι μεταξύ 200 και 300 Αλγερινοί πέθαναν. Οι θάνατοι οφειλόταν σε ξυλοδαρμό από την αστυνομία , καθώς και σε μαζικούς πνιγμούς, όταν αστυνομικοί έριξαν διαδηλωτές στον ποταμό Σηκουάνα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.