Σχεδόν 4.400 άνθρωποι έχουν καταγγείλει ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από καθολικούς ιερείς στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η οργάνωση θυμάτων Rete l’Abuso, όπως μετέδωσε το Reuters.
Τα περιστατικά αφορούν καταγγελίες που ήρθαν στο φως από το 2020 και μετά, μέσα από μαρτυρίες, δικαστικές πηγές και δημοσιεύματα.
Ένα σκάνδαλο που δεν τελειώνει
Η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για παιδεραστία και συγκάλυψη εδώ και δεκαετίες. Στην Ιταλία, ωστόσο, οι τοπικοί εκκλησιαστικοί ηγέτες έχουν κατηγορηθεί ότι δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα με τη σοβαρότητα που απαιτείται.
Η Rete l’Abuso κατέγραψε 1.250 υποθέσεις κακοποίησης, με τις 1.106 να αφορούν ιερείς. Τα θύματα φτάνουν τα 4.625, εκ των οποίων τα 4.395 κακοποιήθηκαν από κληρικούς. Η πλειονότητα ήταν ανήλικα αγόρια, ενώ ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και πέντε μοναχές, 156 ευάλωτοι ενήλικες και 11 άτομα με αναπηρίες.
Παρά το μέγεθος του σκανδάλου, μόλις 76 ιερείς οδηγήθηκαν σε εκκλησιαστικές δίκες. Από αυτούς, 17 τέθηκαν σε αναστολή, 7 μετακινήθηκαν σε άλλες ενορίες, ενώ 18 καθαιρέθηκαν ή παραιτήθηκαν. Πέντε κατηγορούμενοι αυτοκτόνησαν.
Η στάση του Βατικανού
Ο νέος Πάπας Λέων, που συναντήθηκε πρόσφατα με θύματα, κάλεσε τους επισκόπους να μην αποκρύπτουν καταγγελίες. Ο προκάτοχός του, ο εκλιπών Πάπας Φραγκίσκος, είχε θέσει την αντιμετώπιση της κακοποίησης ως προτεραιότητα, με ανάμεικτα αποτελέσματα.
Πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Προστασίας του Παιδιού του Βατικανού (16 Οκτωβρίου) αποκάλυψε ότι μόλις 81 από τις 226 επισκοπές της Ιταλίας απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για τις πρακτικές προστασίας ανηλίκων.
Τα στοιχεία της Rete l’Abuso, αν και ανεπίσημα, αναδεικνύουν το μέγεθος μιας κρίσης που εξακολουθεί να ταλανίζει την Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία και να αφήνει πίσω της χιλιάδες θύματα που ζητούν δικαίωση.
- LIVE από τη Μέση Ανατολή: Εισβολή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο - Επιθέσεις με drones από το Ιράν
- Εγκλωβισμένος στο Ομάν ο γιος του Αντώνη Γούναρη: «Δεν υπάρχει πρεσβεία»
- Γιατί η Ελλάδα επιλέγει την Κάρπαθο για ανάπτυξη συστοιχίας Patriot - Η στρατηγική σημασία για το Αιγαίο
- Πόσα καταφύγια έχει η Ελλάδα: Πού βρίσκονται σε Αθήνα και Πειραιά
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.