Μενού
Σουηδική φρεγάτα του Ναυτικού
Σουηδική φρεγάτα του Ναυτικού | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Σουηδία βρίσκεται σε συνεννόηση με ηγετικά στελέχη του ΝΑΤΟ, σχεδιάζοντας την εκτεταμένη στρατιωτικοποίηση του νησιού Γκότλαντ, που θεωρείται μείζονα στρατηγική της τοποθεσία στη Βαλτική θάλασσα. Η κίνηση αυτή ακολουθεί δηλώσεις πρώην Ρώσου στρατιωτικού για εντατικοποίηση της ναυτικής δραστηριότητας της Ρωσίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, το Γκότλαντ περιγράφεται από αναλυτές και σχολιαστές ως «γιγάντιο αεροπλανοφόρο», ενώ βρίσκεται μόλις 190 χιλιόμετρα από τις ακτές της βαλτικής τριάδας του ΝΑΤΟ, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, αλλά και μόλις 370 χιλιόμετρα βόρεια του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η προνομιακή του θέση προσφέρει τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη και τον έλεγχο της εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας στη Βαλτική Θάλασσα και αναφέρεται τακτικά από στρατιωτικούς αναλυτές και σχολιαστές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως στόχος προτεραιότητας

Οι δηλώσεις των δύο πλευρών

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson δήλωσε ότι η προοπτική του επανεξοπλισμού του Γκότλαντ ήταν «ένα προφανές πράγμα που πρέπει να συζητηθεί με τους νέους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, ως μέρος μιας ευρύτερης ενίσχυσης της στρατιωτικής ετοιμότητας στη Βαλτική».

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Βαλτική είναι επίσης προφανής υποψήφιος για την ανάπτυξη στρατιωτικών πόρων», είπε ο Kristersson σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στους Financial Times.

«Αυτό ισχύει από την άποψη της παρουσίας μας στο Γκότλαντ, αλλά και από την άποψη της επιτήρησης, όσον αφορά τις υποβρύχιες δυνατότητες», πρόσθεσε.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής και συνταξιούχος πλοίαρχος του Ναυτικού, Βασίλι Νταντίκιν, είπε στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik ότι η εκ νέου στρατιωτικοποίηση του Γκότλαντ θα θεωρηθεί σημαντικό πρόβλημα στις αίθουσες του Κρεμλίνου. 

«Το μέγεθος αυτού του νησιού καθιστά δυνατή τη δημιουργία αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, για να εξυπηρετήσει το όνειρο τόσο του ΝΑΤΟϊκού μπλοκ όσο και των Αμερικανών να μετατρέψουν τη Βαλτική σε θάλασσα του ΝΑΤΟ. Καταλαβαίνουμε τη φύση αυτής της απειλής», είπε.

«Εν πάσει περιπτώσει, πιο εντατικές ρωσικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βαλτική. Πρέπει να καταλάβουμε ότι και η Φινλανδία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ. Επομένως, οι ενέργειές μας θα είναι ανάλογες, τόσο από το Καλίνινγκραντ, όπου εδρεύει ο Στόλος της Βαλτικής, όσο και από την υπόλοιπη Ρωσία», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA