Μενού
robert-fico
Ρόμπερτ Φίτσο | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Βίντεο με τα πρώτα λόγια του δράστη που φέρεται να πυροβόλησε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με τον ίδιο να αναφέρει, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ότι το έκανε γιατί διαφωνούσε με την πολιτική της κυβέρνησης.

Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο γνωστός συγγραφέας Γιουράι Τσίντουλα, ο οποίο πυροβόλησε πέντε φορές κατά του πρωθυπουργού, όπως φαίνεται και σε βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Ποιος είναι ο Γιουράι Τσίντουλα που πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο

Το noviny.sk επισημαίνει ότι ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, γεννήθηκε το 1953 και είναι ένας από τους ιδρυτές γνωστής λογοτεχνικής λέσχης στη Σλοβακία.

Μέχρι το 2016 ο Τσίντουλα ήταν πρόεδρος της λογοτεχνικής λέσχης και έγραψε τρεις ποιητικές συλλογές. Επιπλέον, από το 2015 είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων Συγγραφέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του JOJ 24, το 2016 εργαζόταν ως οδηγός σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, παραιτήθηκε γρήγορα.

Ο 71χρονος συγγραφέας σημειώνεται ότι είναι υποστηρικτής του κόμματος της αντιπολίτευσης Προοδευτική Σλοβακία. Επίσης, ο δράστης ήταν μέλος της Λογοτεχνικής Λέσχης Ουράνιο Τόξο και έχει γράψει αρκετά ποιήματα.

Σύμφωνα με ΜΜΕ από τη Σλοβακία, πριν από οκτώ χρόνια, ανακοίνωσε στο διαδίκτυο ότι μάζευε υπογραφές για την ίδρυση του πολιτικού κόμματος Hnutie proti nasiliu.

«Η βία είναι συχνά μια αντίδραση των ανθρώπων, ως μια μορφή έκφρασης απλής δυσαρέσκειας για την κατάσταση των πραγμάτων. Ας είμαστε δυσαρεστημένοι, αλλά όχι βίαιοι!», έγραφε τότε ο Τσίντουλα.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

«Μεταξύ ζωής και θανάτου βρίσκεται ο Ρόμπερτ Φίτσο», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης. 

Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν. 

Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού. 

Η στιγμή που πυροβολούν τον Σλοβάκο πρωθυπουργό

Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, καταγράφεται η στιγμή που ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας δέχεται τους πυροβολισμούς

Στο βίντεο διακρίνεται ένας άνδρας πίσω από κιγκλιδώματα να βγάζει όπλο και να πυροβολεί κατά του Φίτσο, την ώρα που άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού πέφτουν πάνω στον δράστη για να τον αφοπλίσουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA