Προβληματισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχετικά με τη Βόρεια Κορέα και την πιθανή «συμμετοχή» της στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στο Κίεβο.
«Πηγαίνουν όντως 10.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, για να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» αναρωτιέται, μεταξύ άλλων το Sky News επικαλούμενο τις δηλώσεις του Ζελένσκι.
Μάλιστα, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την όποια εμπλοκή της Βόρειας Κορέας ως «το πρώτο βήμα προς έναν παγκόσμιο πόλεμο», με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου.
Τι ισχύει με τη Βόρεια Κορέα και την Ουκρανία
«Αποκάλυψε επίσης ότι «τακτικό προσωπικό» καθώς και στρατιωτικοί αξιωματικοί του ολοκληρωτικού κράτους βρίσκονταν ήδη στο έδαφος στα κατεχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της Ουκρανίας» συμπληρώνει σχετικά το Sky News.
«Από τις πληροφορίες μας, έχουμε πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε τακτικό προσωπικό και αξιωματικούς στην Ουκρανία σε προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, και προετοιμάζουν στο έδαφός τους, 10.000 στρατιώτες, αλλά δεν τους μετέφεραν ήδη στην Ουκρανία ή στη Ρωσία» δήλωσε ο κ. Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον Μαρκ Ρούτε, τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.
«Οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από δυτικούς αξιωματούχους, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι θεωρείται ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση» διευκρινίζει το Sky News.
«Η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατιωτών θα αποτελούσε σημαντική ενίσχυση της υποστήριξης της Μόσχας από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία έχει ήδη παράσχει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και βαλλιστικών πυραύλων» προσθέτει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.
«Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε επίσης σαφή ένδειξη του φόρουμ που έχουν επιφέρει τα καταστροφικά ποσοστά απωλειών μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στην ικανότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να δημιουργήσει επαρκή αριθμό νέων Ρώσων νεοσύλλεκτων για να προωθηθεί» αναφέρει το Sky News.
Η στάση της Δύσης για τη Βόρεια Κορέα
Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο ημερήσιος αριθμός των θυμάτων τον Σεπτέμβριο για το ρωσικό στρατό, νεκροί και τραυματίες στην Ουκρανία, είναι 1.271.
Αυτό το επίπεδο φθοράς σημαίνει ότι ακόμη και χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας να μεταβούν στην Ουκρανία, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις απώλειες του ρωσικού στρατού, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση δημοσιογράφων.
Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πώς οι Βορειοκορεάτες θα ενταχθούν σε μια ρωσική αλυσίδα διοίκησης.
«Σε πρακτικό επίπεδο, πώς λειτουργεί η διοίκηση και ο έλεγχος;» δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στο πώς οι Ρώσοι διοικητές στο έδαφος στην Ουκρανία θα είναι σε θέση να πουν σε τυχόν Βορειοκορεάτες στρατιώτες τι να κάνουν.
«Έχουν [οι Βορειοκορεάτες και οι Ρώσοι] ασυρμάτους που να μιλούν μεταξύ τους; Μπορούν να μιλήσουν σε μια κοινή γλώσσα; Πώς θα τους ενσωματώσετε στις δυνάμεις;» τόνισε ο αξιωματούχος.
Ένα άλλο ζήτημα που σίγουρα πρέπει να απασχολεί τον απομονωμένο ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι το ενδεχόμενο οι στρατιώτες που στέλνει μακριά από το απομονωμένο έθνος του να αυτομολήσουν και να αρνηθούν να επιστρέψουν.
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.