Μενού
gata-tourkia
Γάτα | AP
  • Α-
  • Α+

Αναταραχή επικρατεί στην Τουρκία για την θανάτωση του «Eros», μίας αδέσποτης γάτας. Η απόφαση του δικαστηρίου για τον δράστη έχει προκαλέσει αντιδράσεις ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ήταν τη νύχτα της 1η Ιανουαρίου όταν στο χωλ κτιρίου, ο Ιμπραίμ Κ. χτύπησε επανειλημμένως, κλώτσησε και σκότωσε μια αδέσποτη γάτα την οποία τάιζαν τακτικά οι γείτονες.

Το όνομά της ήταν Eros. Η θανάτωση της γάτας καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και δόθηκε στη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καμπάνια για την τιμωρία του δράστη. 

Οι συλλογές υπογραφών, οι συγκεντρώσεις, ακόμη και απειλές θανάτου κατά του δράστη στάθηκαν η αφορμή για την παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να ανοίξει εκ νέου τη δικαστική υπόθεση.

Η καταδίκη και η απελευθέρωση 

Ο δράστης συνελήφθη και καταδικάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου σε ενάμιση χρόνο φυλάκισης. Ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος αμέσως μετά λόγω καλής συμπεριφοράς, προκαλώντας την οργή ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων και μέρους της κοινής γνώμης. 

Μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών που ζητούσε βαρύτερη ποινή κατά του άνδρα, συγκέντρωσε 320.000 υπογραφές και, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή νέας δίκης, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά μέσα στη νύχτα, τονίζοντάς του ότι παρακολουθεί «προσωπικά» την υπόθεση.

Την Τετάρτη (13/3), σε τεταμένο κλίμα, εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίστηκαν στους διαδρόμους του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης όπου προσήλθε ξανά ο Ιμπραήμ Κ. ενώ οι δικαστές αύξησαν την ποινή κατά ένα χρόνο αλλά χωρίς να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης.

Ένας δικηγόρος σωματείου προστασίας ζώων ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ζητώντας τη μέγιστη ποινή φυλάκισης των τεσσάρων ετών που προβλέπει ο νόμος.

Σήμερα, το hashtag #Δικαιοσύνη για τον Έρος (#ErosicinAdalet) ήταν μεταξύ των πιο πολυσυζητημένων θεμάτων στο τουρκικό Twitter και η φωτογραφία του νεκρού γατιού ήταν στα πρωτοσέλιδα πολλών μεγάλων εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένης της Hürriyet , η οποία έχει αφιερώσει πολλά άρθρα για τον Eros και τον «δολοφόνο Ιμπραίμ».

Πολλές προσωπικότητες έχουν επίσης ζητήσει «δικαιοσύνη για τον Έρος», συμπεριλαμβανομένου του Αργεντινού ποδοσφαιριστή Μάουρο Ικάρντι, σταρ επιθετικού της ομάδας Γαλατασαράι.

Στην Τουρκία, οι γάτες είναι παραδοσιακά, εξαιρετικά αγαπητό ζώο. Έχουν συμβολική σημασία στην τουρκική πολιτισμική παράδοση και πιστεύεται ότι φέρνουν τύχη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA