Μενού
tourkia souidia.jpg
Ο προέδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον. | AP
  • Α-
  • Α+

Το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άναψε η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής βουλής.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του AP από την Άγκυρα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ήταν έτοιμη την Τρίτη να επαναλάβει τις συζητήσεις σχετικά με την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε το «ναι» στη σκανδιναβική χώρα με την έγκριση των ΗΠΑ για αγορά μαχητικών F-16.

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, ήρε την αντίρρησή της για την ένταξη της Σουηδίας στη διατλαντική συμμαχία τον Ιούλιο, αλλά η διαδικασία επικύρωσης έκτοτε είχε σταματήσει στο κοινοβούλιο.

Τουρκία: Οι ανησυχίες για την ασφάλεια

Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι δεν παίρνει αρκετά σοβαρά τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα της εναντίον Κούρδων μαχητών και άλλων ομάδων που η χώρα θεωρεί ότι αποτελούν απειλές.

Αυτόν τον μήνα, ο Ερντογάν συνέδεσε ανοιχτά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της.

Ο Τούρκος ηγέτης κάλεσε επίσης τα δύο νομοθετικά σώματα να δράσουν «ταυτόχρονα» και είπε ότι ο Καναδάς και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να άρουν τα εμπάργκο όπλων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία.

Τουρκία: Τα επόμενα βήματα

Το επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου από το κοινοβούλιο, κάτι που ενδέχεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση.

Ο Φουάτ Οκτάι, ο επικεφαλής της Επιτροπής είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολονότι η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, προέβαλε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη παρέχει προστασία σε οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA