Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διορίζει τον πρώην οικονομολόγο της Amazon, τον Φατίχ Καραχάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Φατίχ Καραχάν ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης το 2012 και υπηρέτησε ως επικεφαλής της ομάδας μελετών αγοράς εργασίας και προϊόντων και επίσης ως σύμβουλος νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα μέχρι το 2022.
Δίδαξε επίσης ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια έγινε ανώτερος οικονομολόγος στην Amazon το 2022 και διορίστηκε κύριος οικονομολόγος εκεί τον Νοέμβριο του 2022. Ο Καραχάν, ο οποίος εκτελούσε χρέη Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τις 28 Ιουλίου 2023, διορίστηκε Διοικητής στις 3 Φεβρουαρίου 2024.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από το γεγονός ότι η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η θητεία της οποίας διήρκησε λιγότερο από ένα χρόνο, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έπειτα από ένα σκάνδαλο με την οικογένειά της. Η τραπεζίτρια κατηγορείται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι παραχώρησε προνόμια στην οικογένειά της στους κόλπους του χρηματοπιστωτικού οργανισμού, κάτι που η ίδια αρνείται.
Η Ερκάν εξηγεί σε ανακοίνωση ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «απαλλαγεί από τα καθήκοντά (της), τα οποία εκπλήρωσε με τιμή από την πρώτη μέρα». Παραιτήθηκε επικαλούμενη εν μέρει την ανάγκη προστασίας της οικογένειάς της εν μέσω μιας «δολοφονίας χαρακτήρα», εγείροντας ερωτήματα για την επιθετική νομισματική πολιτική σύσφιξης που υποστήριζε.
- Μοντέλο του OnlyFans συναντιέται τετ-α-τετ με θαυμαστή που της έδωσε 100 χιλ. ευρώ και φεύγει στο 5λεπτο
- Τι είναι τα «κεφαλάρια» και γιατί έχει βουίξει όλο το ελληνικό TikTok
- Αλέξης Τσίπρας: Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει το νέο κόμμα - «Τώρα είναι η ώρα»
- Καιρός: Η άνοιξη «κλείνει» με βροχές και καταιγίδες - Η πορεία επιδείνωσης μέχρι την Παρασκευή
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.