Μενού
Τζούλιαν Ασάνζ
Τζούλιαν Ασάνζ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μονοπωλεί τις τελευταίες ώρες την παγκόσμια επικαιρότητα η αποφυλάκιση του δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ από τις βρετανικές φυλακές, σε συνέχεια συμφωνίας με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η συμφωνία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων που εξέθεταν τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, κάποιες εκ των οποίων αθέμιτες στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο 52χρονος Αυστραλός αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Γιόρτασε» την αποφυλάκιση Ασάνζ το Twitter

Όπως ήταν επόμενο, οι χρήστες του Twitter έσπευσαν να σχολιάσουν την εξέλιξη, οι περισσότεροι στο πλευρό του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος ουσιαστικά εξέτιε ποινή ως πολιτικός κρατούμενος.

Πρώτη απ' όλους φυσικά η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ, φωνάζοντας από το μέσο «Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος. Τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας σε όσους έχουν κινητοποιηθεί εδώ και χρόνια για την απελευθέρωσή του».

Φυσικά και άλλοι χρήστες της πλατφόρμας συνέβαλαν με μία «θάλασσα» υποστήριξης, μνημονεύοντας τα λόγια του Ασάνζ αλλά και κομβικές στιγμές στην υπόθεσή του.

«Η ειρήνη μπορεί να ξεκινήσει με την αλήθεια. Το απόσπασμα αυτό του Τζούλιαν Ασάνζ προβάλλεται σε ένα μνημείο στη Νάπολη», γράφει ένας χρήστης, παραθέτοντας και τα λόγια της Χίλαρι Κλίντον για τον ίδιο: «Δεν μπορούμε να τον ρίξουμε με drone αυτόν τον τύπο;».

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, φυλακίστηκε, όταν αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου των Αμερικάνων. Εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων. Ελπίζω να τελείωσε αυτή η περιπέτεια και να μείνει ασφαλής», του εύχεται ακόμα μία χρήστης.

Ένας ακόμα λογαριασμός θυμήθηκε τι είχε πει ο Τζούλιαν Ασάνζ για τα κρατικά ελεγχόμενα μίντια και τους «εκλεκτούς» τους:

«Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του Mark Zuckerberg και εμένα; ​​Σας δίνω δωρεάν ιδιωτικές πληροφορίες για εταιρείες και είμαι κακός. Ο Zuckerberg δίνει τις προσωπικές σας πληροφορίες σε εταιρείες για χρήματα και είναι ο άνθρωπος της χρονιάς».

Το τελευταίο κεφάλαιο της «Οδύσσειας» του Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται αύριο Τετάρτη (26/06) σε δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό - ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριάνων Νήσων που είναι σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ. Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA