Μενού
kotes
Κότες | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Matt O’Hayer μετράει γύρω στις 50 προσπάθειες να ανοίξει μια επιχείρηση, από καθαριστήριο χαλιών μέχρι και ναύλωση σκαφών. Όμως τα κέρδη ήρθαν όταν αποφάσισε πως δεν θα προσπαθεί πλέον να γίνει πλούσιος. Τότε δημιούργησε μία πιο απλή εταιρεία με «βαθύτερο σκοπό», τη Vital Farms.

Αυτή η εταιρεία ήταν το εισιτήριο του για μία πλουσιοπάροχη ζωή ή καλύτερα όπως λέει και ο σοφός λαός, ο Matt O’Hayer κατάφερε να βρει την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά.

Και αυτό γιατί η εταιρεία του είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αυγών από βοσκότοπους και συνεργάζεται με πάνω από 300 οικογενειακές φάρμες στις ΗΠΑ. 

Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας πέρσι ήταν 362,1 εκατομμύρια δολάρια με του πελάτες να δίνουν από 6 έως και 10 δολάρια για μια 12αδα αυγά.

Ο 68χρονος ίδρυσε την εταιρεία το 2007 με 20 κότες σε μία φάρμα 27 στρεμμάτων κοντά στο Όστιν του Τέξας και είχε ως στόχο να εκτρέφει όρνιθες σε ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον. 

Η Vital Farms, η οποία πουλά επίσης βούτυρο, έχει αξία που φτάνει στα 452,17 εκατομμύρια δολάρια μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2020 και βρίσκεται σε καλό δρόμο να αποφέρει έσοδα 465 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας.

Ο Matt δηλώνει περήφανος για τον σκοπό του: «Πιστεύω έχουμε ταρακουνήσει την αγορά, με τους ανθρώπους να πληρώνουν περισσότερα για τα αυγά τους και να δείχνουν ότι νοιάζονται πραγματικά για το τι τρώνε και από πού προέρχεται». 

Οι προηγούμενες «αποτυχημένες» επιχειρήσεις κι ο «συνειδητός καπιταλισμός»

Η πρώτη επιχείρηση του O’Hayer «άνοιξε» όταν εκείνος ήταν μόλις 20 ετών. Ήταν μια εταιρεία καθαρισμού χαλιών και υπηρεσιών καθαριότητας στο Χιούστον, αργότερα έκανε υπηρεσίες ανταλλαγών χωρίς χρήματα αλλά μόνο προϊόντων, μια ταξιδιωτική εταιρεία πιο μετά ενώ δημιούργησε και μια υπηρεσία ναύλωσης διακοπών ιστιοφόρου. 

Τη δεκαετία του 1980 αγόρασε μαζί με τη σύζυγο του μια μικρή φάρμα με τις κότες τους τότε να βρίσκονται σε «κλουβιά» και να περιμένουν μονάχα φαγητό. Λίγο αργότερα το 1984 ο άνδρας γνώρισε τον συνιδρυτή της Whole Foods Market, John Mackey, με τον οποίο δημιούργησε φιλικές σχέσεις.

Ο τελευταίος έγραψε το 2006 για τον «συνειδητό καπιταλισμό», ο οποίος ενέπνευσε τον O’Hayer να ψάξει έναν τρόπο που να βγάζει χρήματα χωρίς να εκμεταλλεύεται με λανθασμένο τρόπο το οτιδήποτε. Είναι γνωστό ότι το 90% των κοτόπουλων στον κόσμο παράγουν αυγά μέσα από κλουβιά.

Τότε αποφάσισε να ανοίξει και τη φάρμα του αγοράζοντας 27 στρέμματα για 250.000 δολάρια και ξεκίνησε.  Όπως αναφέρει το CNBC, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να εμφανιστούν τα πρώτα κέρδη της εταιρείας, με τον άνδρα να περνάει τον περισσότερο χρόνο του προσπαθώντας να μάθει από τα λάθη του αγρότη. 

Τα κοτόπουλα της εταιρείας ζουν σε 108 στρέμματα και αναζητούν τροφή από φυσικά χόρτα και έντομα. Όμως ο O’Hayer είπε πως: «Οι κότες χρειάζονταν πρόσθετη τροφή, φτιαγμένη από καλαμπόκι και μη επεξεργασμένο αλεύρι σόγιας, για να εξασφαλίσουν υψηλά ποσοστά παραγωγής αυγών».

Το 2009, η εταιρεία απέκτησε τον «πρώτο μεγάλο πελάτη» της, τη Whole Foods και σε οκτώ αργά χρόνια το Vital Farms επεκτάθηκε σε όλη την Αμερική. 

H σωστή εκτροφή 

«Ήταν πραγματικά η γεύση του αυγού που ανέβασε τις πωλήσεις μας από νωρίς. Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι γεννούν πολύ καλύτερα αυγά όταν φέρεσαι σωστά στις κότες» είπε ο O’Hayer.

Στόχος του O’Hayer ήταν πάντα να συνεργάζεται με άλλες φάρμες γιατί περισσότερα αυγά σημαίνει υψηλότερες πωλήσεις, αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Ωστόσο, πολλά αγροκτήματα δεν πληρούν τις προδιαγραφές της Vital Farms, οπότε γίνεται προσεκτική επιλογή «συνεργατών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA