Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) κατήγγειλε πως σε casting για τηλεοπτικές σειρές ζητούνται από τους ηθοποιούς ο αριθμός των followers που έχουν στα social media. Ο Σπύρος Μπιμπίλας μίλησε για το ζήτημα στην εκπομπή «Πρωινό μας», ενώ μιλώντας στο «Πάμε Δανάη» για το ίδιος θέμα, ο Τάσος Χαλκιάς δεν έκρυψε ότι παραλίγο να ζητηθεί και από εκείνον ο αριθμός των followers του στα social media.

Σπύρος Μπιμπίλας: «Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή»

Μιλώντας για το θέμα ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας στην εκπομπή «Πρωινό μας», είπε χαρακτηριστικά: 

«Βγάλαμε μια αρκετά ευγενική ανακοίνωση απλώς για να επιστήσουμε την προσοχή ότι κάτι δεν είναι σωστό. Δεν μπορείς να υποχρεώνεις τους νεότερους ηθοποιούς να έχουν Instagram, Tik Tok και Facebook και βάσει αυτού να γίνεται τμήμα της επιλογής για τη δουλειά που θα πάνε».

«Είμαι ένας άνθρωπος που έχω κυνηγηθεί από τα κανάλια για να δίνω πληροφορίες για το κάθε τι που προκύπτει. Από τη στιγμή που έγιναν υποψήφιος βουλευτής, τα κανάλια έχουν λίγο αποτραβηχτεί από μένα.

Δεν θέλουν να με βγάλουν ζωντανά στις εκπομπές τους και αυτό δείχνει κάτι. Γι’ αυτό κι εγώ θα είμαι πιο αυστηρός με τις εκπομπές. Η δική σας εκπομπή, επειδή μου έχει φερθεί άψογα και με έχει πάρα πολύ ωραία φιλοξενήσει για όλα τα θέματα, γι’ αυτό μιλάω μόνο σε εσάς γι' αυτό το θέμα που προέκυψε τώρα», είπε στη συνέχεια ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Τάσος Χαλκιάς: «Παραλίγο να το ζητήσουν και σε μένα»

Ο Τάσος Χαλκιάς, μιλώντας μέσω Skype για το ίδιο θέμα στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!», δεν έκρυψε πως η συγκεκριμένη τακτική εφαρμόζεται καιρό τώρα, ενώ κάποια στιγμή παραλίγο να ζητήσουν και από εκείνον τον αριθμό των followers του στα social media.

«Ήταν αναμενόμενο εντελώς. Δεν συμβαίνει τώρα. Τώρα το πήραμε χαμπάρι δια της επίσημης οδού. Συμβαίνει εδώ και καιρό, και ίσως παραλίγο να το ζητούσαν και σε μένα, αλλά μάλλον υπήρξε αιδώς», ανέφερε ο γνωστός ηθοποιός.

«Δεν υπάρχει στη σημερινή κοινωνία μία μετάφραση των ενεργειών του ανθρώπου μέσα από την κοινωνική δράση τους, και ιδιαίτερα μέσα από το επάγγελμά τους, την οποία μεταφράζει σε χρήμα; Οι παραγωγοί πιστεύουν πως όσο περισσότερους ακόλουθους έχει κάποιος, τόσο θα τον ακολουθήσουν σε μία τηλεοπτική εμφάνιση. Αρχίζει και γίνεται η ανταμοιβή μας ανάλογη με τους followers. Είναι γνωστό ότι πρόκειται για κέρδος και τίποτα άλλο», συμπλήρωσε.

«Κατά την προσωπική μου γνώμη, φοβάμαι ότι και νέα δεινά θα πλήξουν τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τις τέχνες. Οι τέχνες δίνουν στον άνθρωπο ελεύθερη σκέψη. Η ελεύθερη σκέψη δεν συμφέρει κανέναν από αυτούς που διοικούν τον κόσμο, εντός και εκτός των τειχών. Κατά την προσωπική μου γνώμη, θα αναμένουμε κι άλλα πράγματα, οι νέοι συνάδελφοι θα αντιμετωπίσουν κι άλλους εχθρούς από αυτούς που είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμείς», κατέληξε ο Τάσος Χαλκιάς.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ

«Ύστερα από μαρτυρίες μελών μας, υπέπεσε στην αντίληψη του σωματείου μας πως σε κάποια casting για τηλεοπτικές σειρές της επόμενης σαιζόν, οι υπεύθυνοι της εν λόγω διαδικασίας, ζητάνε από τους υποψήφιους ηθοποιούς, εκτός από το βιογραφικό τους σημείωμα, τον αριθμό των followers που διαθέτουν στα social media.

Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά πως ο αριθμός των followers στα social media δεν μπορεί επ ουδενί ν’ αποτελεί κριτήριο επιλογής ενός ηθοποιού για την εργασία του και καμία σχέση δεν έχει με την καλλιτεχνική διαδικασία. Δεν μπορεί η ψηφιακή εικόνα ενός ηθοποιού και ο τρόπος που αυτή διατίθεται ηλεκτρονικά, να επηρεάζει το αναφαίρετο δικαίωμα του στην εργασία. 

Αυτό προσβάλλει την ανθρώπινη αυτοδιάθεση της καθεμίας και του καθενός εργαζόμενου, να ορίζει δίχως φόβο τη διαδικτυακή του παρουσία, εφόσον φυσικά επιθυμεί να έχει. Στην εποχή της εμπορευματοποίησης των πάντων είναι σαφές ότι ανακουφίζει την εξουσία της εκάστοτε εργοδοσίας να αξιολογούμαστε με νούμερα και στατιστικές. Να είμαστε αντί για εργαζόμενοι καλλιτέχνες, εταιρείες και μηχανισμοί εκπλήρωσης προωθητικών ενεργειών που ωφελούν πάνω απ’ όλα τους ίδιους και τους μελλοντικούς πελάτες τους, τις διαφημιστικές εταιρείες.

Καλούμε όλες και όλους τους ηθοποιούς που συμμετέχουν σε τηλεοπτικά casting και γίνονται μάρτυρες τέτοιων απαξιωτικών συμπεριφορών για το σύνολο του επαγγέλματος, να απευθύνονται κατευθείαν στο σωματείο τους. Μόνο εμείς οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι ηθοποιοί, μπορούμε και οφείλουμε, να προστατέψουμε την εργασία μας από την υποβάθμιση που η εποχή επιβάλλει στη ζωή και στη τέχνη μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA