Μενού
Μπριζόλα στη φριτέζα αέρος
Μπριζόλα στη φριτέζα αέρος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αν το σωστό μαγείρεμα μίας κλασικής μπριζόλας σας φαίνεται πολύ απαιτητικό και περίπλοκο, ο Γκόρντον Ράμσεϊ έχει μία συνταγή ακόμα και για τους πιο δύσπιστους, που αρχίζει και τελειώνει με το air fryer.

Αυτή η σωτήρια συσκευή μπορεί να ψήσει στην εντέλεια τα πάντα, ενώ υπερέχει του φούρνου τόσο σε χρόνο μαγειρέματος όσο και σε ενεργειακό κόστος. Ας δούμε αναλυτικά πώς θα ψήσετε την τέλεια, ζουμερή μπριζόλα με το air fryer.

Η συνταγή για ψητή μπριζόλα του Γκόρντον Ράμσεϊ

Υλικά

  • Μία μπριζόλα rib-eye, πάχους περίπου 5 εκατοστών

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 1 κοφτή κ.γλ. καφέ για εσπρέσσο
  • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γλ. τσίλι σε σκόνη
  • 2 κ.γλ. μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. πιπέρι
  • 1 κ.γλ. ξηρό τριμμένο κόλιανδρο
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. σκόνη τζίντζερ
  • 1.κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη

Εκτέλεση

  • Ανακατεύετε όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά για το μείγμα σε ένα μπολ που να τα χωράει
  • Με αυτή τη δοσολογία, το μείγμα θα βγει πολύ μόνο για μία μπριζόλα, αλλά μπορείτε να το κρατήσετε και να το ξαναχρησιμοποιήσετε
  • Φροντίστε να έχετε αφήσει την μπριζόλα εκτός ψυγείου για τουλάχιστον μία ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • Στραγγίξτε τα υγρά της μπριζόλας, και στεγνώστε την επιφάνειά της με λίγο χαρτί κουζίνας
  • Σε ένα ρηχό, πλατύ πιάτο, πασπαλίστε τη μπριζόλα με το μείγμα μπαχαρικών, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια, ώσπου σχηματίσει ένα λεπτό στρώμα, και πατήστε τις πλευρές της στο πιάτο για να «κολλήσει» καλά το μείγμα
  • Αφήστε την μπριζόλα να μαριναριστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 15 λεπτά, και ακόμα καλύτερα για μισή ώρα
  • Ανεβάστε τη φριτέζα αέρος στους 200 βαθμούς. Από εδώ και πέρα, χρειάζεται λίγη διαίσθηση. Όταν η μία πλευρά της «καραμελώσει» και πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα, γυρίστε την από την άλλη και ψήστε για τον ίδιο χρόνο.
  • Αφαιρέστε από τη φριτέζα και αφήστε τη μπριζόλα να «ξεκουραστεί» προτού την κόψετε, για ένα 10λεπτο. Αυτό σιγουρεύει ότι τα ζουμιά της θα «καθίσουν» και δεν θα χαθούν.

Αυτή η συνταγή ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο γευστικό προφίλ της «κρούστας» που επιτρέπει. Αν επιχειρούσατε να την ψήσετε σε ένα συμβατικό τηγάνι, η επικάλυψη από μπαχαρικά θα καιγόταν πολύ γρήγορα και η μπριζόλα θα έμενε ωμή.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA