Μενού
Ο Μάθιου Πέρι
Ο ηθοποιός Μάθιου Πέρι | Jordan Strauss / ASSOCIATED PRESS
  • Α-
  • Α+

Από «οξείες επιδράσεις» που προκάλεσε η κεταμίνη που βρέθηκε στον οργανισμό του πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός της σειράς «Τα Φιλαράκια», Μάθιου Πέρι.

«Το Ιατροδικαστικό Τμήμα της κομητείας του Λος Άντζελες προσδιόρισε ως αιτία θανάτου του 54χρονου ηθοποιού Μάθιου Λάνγκφορντ Πέρι τις οξείες επιδράσεις της κεταμίνης», ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του ιατροδικαστή σύμφωνα με τη Daily Mail.

«Στους παράγοντες που συνέβαλαν στο θάνατο του κ. Πέρι περιλαμβάνονται ο πνιγμός, η στεφανιαία νόσος και οι επιδράσεις της βουπρενορφίνης (που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης οπιοειδών). Ο τρόπος θανάτου είναι ατύχημα», αναφέρεται ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 54χρονος Πέρι βρέθηκε μπρούμυτα μέσα στο τζακούζι που γειτνιάζει με την πισίνα στο σπίτι του στο Λος Άντζελες στις 28 Οκτωβρίου. Είχε λάβει θεραπεία έγχυσης κεταμίνη για την κατάθλιψη, όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής - αλλά η τελευταία συνεδρία έγινε μιάμιση εβδομάδα πριν πεθάνει και η κεταμίνη παραμένει στον οργανισμό για τρεις με τέσσερις ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οδήγησε άμεσα στον θάνατό του

«H κεταμίνη στο αίμα του θα ήταν φυσιολογική για έναν ασθενή σε γενική αναισθησία»

«Στα υψηλά επίπεδα κεταμίνης που βρέθηκαν στα δείγματα αίματος μετά θάνατον, οι κύριες θανατηφόρες επιπτώσεις θα ήταν τόσο από την καρδιαγγειακή υπερδιέγερση όσο και από την αναπνευστική καταστολή», κατέληξε ο ιατροδικαστής, Raffi Djabourian.

Τα επίπεδα κεταμίνης στο αίμα του Μάθιου Πέρι ήταν 3.540 ng/ml στο περιφερικό αίμα και 3.271 ng/ml στο κεντρικό αίμα. Για έναν ασθενή σε γενική αναισθησία, σε ένα νοσοκομείο, ένα επίπεδο κεταμίνης στο αίμα από 1.000 έως 6.000 ng/ml θα ήταν φυσιολογικό», εξήγησε ο ιατροδικαστής.

«Ο πνιγμός συμβάλλει λόγω της πιθανότητας βύθισης στην πισίνα, καθώς έπεφτε σε απώλεια συνείδησης- η στεφανιαία νόσος συμβάλλει λόγω της επιδείνωσης των μυοκαρδιακών επιδράσεων που προκαλούνται από την κεταμίνη στην καρδιά», είπε επίσης.

«Οι επιδράσεις της βουπρενορφίνης αναφέρονται ως συμβαλλόμενες, ακόμη και αν δεν είναι σε τοξικά επίπεδα, λόγω των πρόσθετων αναπνευστικών επιδράσεων όταν είναι παρούσες με υψηλά επίπεδα κεταμίνης», επισήμανε ακόμα ο ιατροδικαστής. 

Ο Μάθιου Πέρι δεν είχε αλκοόλ, κοκαΐνη, ηρωίνη, μεθαμφεταμίνη ή φαιντανύλη στον οργανισμό του. Κηρύχθηκε νεκρός επί τόπου και ο ιατροδικαστής διενήργησε τη νεκροψία στις 29 Οκτωβρίου.

Η κλινική εικόνα του Μάθιου Πέρι

Η κεταμίνη μπορεί να συνταγογραφηθεί ως ιατρική θεραπεία, αλλά δεν είναι σαφές αν τα ναρκωτικά στον οργανισμό του Πέρι αγοράστηκαν με συνταγή. Ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι ο Πέρι είχε ιστορικό εμφυσήματος, διαβήτη και χρήσης ναρκωτικών - αλλά ήταν «σύμφωνα με πληροφορίες καθαρός εδώ και 19 μήνες».

Περιγράφηκε ως «βαρύς καπνιστής για πολλά χρόνια, αλλά επί του παρόντος δεν καπνίζει», επισήμανε ακόμα ο ιατροδικαστής, ο οποίος σημείωσε επίσης τη θεραπεία του με έγχυση κεταμίνης.

Ο ίδιος εντόπισε ενδείξεις της πολυετούς κατάχρησης ναρκωτικών και αλκοόλ, με τον δημοφιλή ηθοποιό να πάσχει από «χρόνια ηπατική συμφόρηση», πρόδρομο της κίρρωσης του ήπατος, αν και δεν είχε εξελιχθεί σε κίρρωση.

Είχε επίσης νεφροσκλήρυνση των νεφρών - μια σκλήρυνση των ιστών, που προκαλείται από μακροχρόνια, κακώς ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση και μακροχρόνια χρήση ναρκωτικών.

Η αυτοψία του Πέρι διαπίστωσε επίσης χρόνια ίνωση του παγκρέατος - τα οπιοειδή είναι ύποπτα για την πρόκληση βλάβης στο πάγκρεας. Η καρδιά και οι πνεύμονές του είχαν επίσης υποστεί σημαντικές βλάβες.

Ο ηθοποιός Μάθιου Πέρι
Μάθιου Πέρι | Instagram @mattyperry4

Τι είναι η κεταμίνη

Η κεταμίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963. Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.

Η κεταμίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963. Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.

Έχει κοινά χαρακτηριστικά με το PCP (phencyclidine), αν και η δράση της είναι πολύ πιο άμεση. Συνήθως ξεκινά από 5 ως 10 λεπτά μετά τη λήψη και διαρκεί 2 με 3 ώρες. Έχει συνδυαστεί με σεξουαλικές επιθέσεις, τα λεγόμενα 'date-rapes', όπου τα θύματα δεν μπορούν να θυμηθούν τα γεγονότα που συνέβησαν όσο ήταν κάτω από την επήρειά του.

Προκαλεί παραισθήσεις, τρέμουλο και μειωμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Επίσης, με τη χρήση της παρατηρείται σταδιακή μείωση της δυνατότητας μάθησης, αμνησία και μειωμένη κινητικότητα. Μεγάλες δόσεις και μακροχρόνια χρήση προκαλούν κατάθλιψη, υψηλή πίεση και δεν αποκλείονται θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα. Η υπερδοσολογία προκαλεί ακόμη δυσλειτουργία συστημάτων του σώματος και θανατηφόρο πρόβλημα χωρίς ιατρική παρέμβαση. 

Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA