Μενού
  • Α-
  • Α+

Πάνε σχεδόν δύο εβδομάδες από τη σύλληψη της Αμερικανίδας σταρ του μπάσκετ Brittney Griner, η οποία συνελήφθη στη Ρωσία, με την υποψία της παράνομης εισαγωγής ναρκωτικών στη χώρα. Το περιστατικό ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές χωρίς να διευκρινίσουν την ημερομηνία, ενώ η 31χρονη αθλήτρια- δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης- να είναι υπό κράτηση και λόγω των πολεμικών εξελίξεων στην Ουκρανία, πολλοί είναι οι συνειρμοί που γίνονται τις όλο αυτό το διάστημα. Οι τελωνειακές αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι στις αποσκευές της Αμερικανίδας, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας από τη Νέα Υόρκη, εντοπίστηκαν φιαλίδια για άτμισμα με έλαιο κάνναβης, εύρημα που θα μπορούσε να επιφέρει ποινή φυλάκισης ακόμη και έως 10 χρόνια. 

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μυστήριο γύρω από την υπόθεση, είναι ότι όλο αυτό το διάστημα των περίπου 20 ημερών, η Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, πρώην παίκτρια των Φοίνιξ Μέρκιουρι, τα τελευταία χρόνια, έχει εξαφανιστεί με την επικοινωνία μαζί της να είναι αδύνατη. Η ομοσπονδία μπάσκετ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι γνωρίζει και παρακολουθεί την υπόθεση της 31χρονης αθλήτριας, ενώ έχει ενημερωθεί και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλειά της είναι το πρωταρχικό μέλημα. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξέσπασε σε λυγμούς παρουσιάστρια του CNN με τον πατέρα της νεκρής οικογένειας στο Ιρπίν

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τη χθεσινή σύγκλιση του κογκρέσου, ο  Δημοκρατικός βουλευτής του Ντάλας Κόλιν Ολρεντ, μίλησε στην κάμερα του πρακτορείου ΤΜΖ Sports και εξέφρασε τις απορίες του για την περίεργη αυτή ιστορία, αλλά και την ελπίδα του η Γκρίνερ να μην έχει πέσει θύμα «ρεβανσισμού» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, όλα αυτά, ανάγκασαν τις ρωσικές Αρχές να εκδώσουν μία λιτή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για δίμηνη επέκταση της κράτησης της Γκρίνερ, χωρίς άλλα στοιχεία! 

Ζητούν την ασφαλή επιστροφή της στις ΗΠΑ

Οι ρωσικές Αρχές το μόνο που ανακοίνωσαν είναι ότι η αθλήτρια βρίσκεται υπό κράτηση, αν και παραμένει άγνωστο το πού και κάτω από ποιες συνθήκες. Το γεγονός της εξαφάνισής της έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και ήδη οι θαυμαστές της δημιούργησαν ένα blog ζητώντας την απελευθέρωσή της. Σχεδόν 60.000 έχουν υπογράψει μια διαδικτυακή καμπάνια ζητώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει προτεραιότητα στην ασφαλή επιστροφή στην πατρίδα της και να αντιμετωπιστεί όπως θα αντιμετωπιζόταν «οποιοδήποτε άλλο αθλητικό ίνδαλμα».

«Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτό τον πόνο» έγραψε η σύζυγός της στο Instagram, προσθέτοντας: «Οι άλλοι μού λένε, κράτα τον εαυτό σου απασχολημένο. Ωστόσο, καμία απασχόληση στον κόσμο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στην ανησυχία μας για εσένα. Η καρδιά μας, οι καρδιές μας πάνε να σπάσουν». Σε νέο ρεπορτάζ, το BBC, αναφέρει πως η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια, έχει εξαφανιστεί στη Ρωσία με το βρετανικό μέσο να αναρωτιέται γιατί δεν έχει δοθεί περισσότερη δημοσιότητα στη μυστηριώδη υπόθεσή της και εάν αυτή έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου και την εχθρότητα που ξέσπασε ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Η τελευταία φορά που την είδαν ζωντανή

Οι τελευταίες εικόνες της αθλήτριας τη δείχνουν να διασχίζει ένα διάδρομο του αεροδρομίου στη Μόσχα κρατώντας μια μικρή μαύρη βαλίτσα. Φορούσε αθλητικά παπούτσια, μαύρο παντελόνι φόρμας και φούτερ με την επιγραφή «Black Lives for Peace». Σε μια άλλη λήψη, στεκόταν μπροστά σε έναν υπάλληλο του αεροδρομίου κουνώντας το κεφάλι της σε μια χειρονομία που σημαίνει «όχι». Εκτοτε, εδώ και περίπου ένα μήνα, αγνοούνται τα ίχνη της, παρότι συνελήφθη με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών.

Η Γκρίνερ ταξίδεψε στη Μόσχα να παίξει στο ρωσικό πρωτάθλημα μπάσκετ, λίγο πριν τελειώσει η σεζόν του WNBA. Οι απολαβές της στη Ρωσία είναι ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε σεζόν, τετραπλάσιο ποσό από τον μισθό της στις ΗΠΑ. Ο τελευταίος αγώνας της με την UMMC Ekaterinburg ήταν στις 29 Ιανουαρίου και ακολούθησε διακοπή δύο εβδομάδων στο πρωτάθλημα. 

«Αν είχε εξαφανιστεί κάποιος παίκτης του NBA του διαμετρήματος της Γκρίνερ, το θέμα θα έπαιζε στα πρωτοσέλιδα όχι μόνο των αθλητικών εφημερίδων αλλά κάθε ειδησεογραφικού μέσου στον κόσμο», σχολίασε η Αμερικανίδα αθλητικογράφος Ταμρίν Σπρούιλ, σχετικά με την απουσία κάλυψης του γεγονότος.

Η Γκρίνερ μάλιστα δεν κατέχει μόνο κορυφαίες αθλητικές επιδόσεις, αλλά επιπλέον με την προσωπική της στάση συμβάλλει ώστε το θέμα της ομοφυλοφιλίας των αθλητριών να αντιμετωπίζεται λιγότερο ως ταμπού. «Πριν από την Γκρίνερ, υπήρχε αυτή η σκιά στο πρωτάθλημα, που ήταν σαν να λέει: ''Μην πεις ότι είσαι γκέι''. Εκείνη όμως ήταν του στυλ: ''Δεν με νοιάζει, αυτή είμαι εγώ''».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA