Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή τελετή για την παράδοση 18 φορητών κλινών ΜΕΘ, δωρεά της Επιτροπής Ελλάδα 2021, προδιέγραψε επί της ουσίας την παράταση του lockdown ως και μετά την Καθαρά Δευτέρα στα μέσα Μαρτίου. Κανείς δεν εκπλήσσεται, ουσιαστικά, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να βάλει τη σφραγίδα του σε αυτό. Και, παράλληλα, να δώσει το μήνυμα ότι, από εκείνο το σημείο και μετά κάποιες δραστηριότητες θα πρέπει να ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν, μιας και η οικονομία είναι σε οριακή κατάσταση.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης. Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός έβαλε και επισήμως τις «έξυπνες λύσεις» στο τραπέζι, στις οποίες πρώτη είχε αναφερθεί η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής. Αυτές οι «έξυπνες λύσεις» θα είναι και ο οδηγός για τις επόμενες εβδομάδες, μιας και στόχος της κυβέρνησης είναι ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει, εκτός πλέον και αν τα δεδομένα είναι δραματικά.

Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι οι «έξυπνες λύσεις» δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί, εκτός ίσως του εναλλακτικού sms στο 13032 για το λιανεμπόριο που είναι ήδη τεχνικά έτοιμο και, θεωρητικά, σε λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση στοχεύει να ανοίξει το λιανεμπόριο από τη μεθεπόμενη Τρίτη, στις 16 του μήνα, προκειμένου και η αγορά να πάρει μια ανάσα και οι έμποροι να ρεφάρουν ό,τι μπορέσουν από την εκπτωτική περίοδο. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί. Εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να ενισχύουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», είπε ενδεικτικά χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Και αν η κυβέρνηση θα ήθελε να ανοίξουν ταυτόχρονα έστω τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, εντούτοις τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν προσεκτικά βήματα και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το άνοιγμα αυτών να μετατεθεί για μετά τις 20 Μαρτίου. Άλλωστε, ο παράγοντας των μεταλλάξεων παίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη φάση σε ο,τι αφορά τα σχολεία, ενώ και η κατάσταση στο σύστημα υγείας, όπου δεν προοιωνίζεται για τις επόμενες δύο τουλάχιστον εβδομάδες μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία, επιβάλλει στην κυβέρνηση να δώσει ανάσες, αλλά όχι αλόγιστες. Ένα μέτρο, δε, που ίσως αξιολογηθεί πιο σοβαρά τις επόμενες εβδομάδες θα είναι η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, ιδίως αφ’ ης στιγμής που η μέρα μεγαλώνει και η ψυχολογία των πολιτών είναι μια κρίσιμη μεταβλητή για την εν γενεί τήρηση των μέτρων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA