Μενού
  • Α-
  • Α+

Παράλληλα, κάλεσε και από το βήμα της Βουλής τους δικαιούχους αποζημιώσεων για μισθώματα αλλά και τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, να δηλώσουν λογαριασμό τράπεζας (ΙΒΑΝ) προκειμένου το κράτος να καταβάλει το ποσό που τους αναλογεί. Απαντώντας σε σχόλιο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αικ. Παπανάτσιου για καθυστερήσεις στις πληρωμές, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι συνεχώς πέφτει ο αριθμός όσων δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ, ωστόσο παραμένει μεγάλος. «Κι από αυτό το βήμα, καλώ τους ιδιοκτήτες, καθώς και αυτούς που είναι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης αύριο, να δηλώσουν τα IBAN τους - είναι πάνω από 50.000 μόνο για το επίδομα θέρμανσης - προκειμένου το κράτος να καταβάλει στο λογαριασμό το ποσό που τους αναλογεί. 59.000 ήταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το μήνα Νοέμβριο που δεν είχαν IBAN - και κάθε τρεις μέρες πέφτει αυτό το ποσό και θα είμαστε κάτω από τις 45.000. Είχαμε πληρώσει ήδη 137.049 ιδιοκτήτες, πληρώθηκαν άλλοι 39.355 σήμερα για το μήνα Νοέμβριο και καλούμε και τους άλλους που είναι δικαιούχοι, να δηλώσουν γρήγορα τα στοιχεία έτσι ώστε να αποζημιωθούν από την ελληνική Πολιτεία» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είπε ότι τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 θα αποτελέσουν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, ότι προβλέπεται η απαλλαγή κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, ότι προβλέπεται η καταβολή του 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ως αποζημίωση από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στους εκμισθωτές-φυσικά πρόσωπα, ότι χορηγούνται διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων, δηλαδή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή, ότι ρυθμίζεται ο χρόνος κτήσης εισοδήματος από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και η απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020, καθώς επίσης ότι ρυθμίζεται η υποβολή δήλωσης μεταβολών, για μετάταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σταϊκούρας στη άμεση επιχορήγηση της Aegean με 120 εκ. ευρώ, για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορονοϊού ζημίας που υπέστη. Όπως είπε, το ποσό αυτό έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και σημείωσε ότι το ποσό αυτό το θεωρεί αναλογικό και η αξιωματική αντιπολίτευση. Επισήμανε επίσης ότι «η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, είτε έχει ήδη προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις παροχής κρατικής ενίσχυσης στους βασικούς τους αερομεταφορείς, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Σουηδία, είτε εξετάζει σχετικές ρυθμίσεις». Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο όμιλος της Tap Air Portugal ενισχύθηκε με 1,2 δισ. ευρώ από το πορτογαλικό κράτος, ο όμιλος της Lufthansa ενισχύθηκε με 11 δισ. ευρώ, ο όμιλος της Alitalia ενισχύθηκε με 273 εκατ. ευρώ από το ιταλικό Δημόσιο και ο όμιλος Airfrance - KLM έλαβε ενίσχυση 7 δισ. ευρώ από το γαλλικό Δημόσιο και 3,4 δισ. ευρώ από το ολλανδικό Δημόσιο. Επίσης ανέφερε ότι η «Αεροπορία Αιγαίου» δεσμεύτηκε να προβεί προηγουμένως σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ και να χορηγήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) εκδόσεως της εταιρίας. «Το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ότι θα επανακτήσει σημαντικό μέρος της βοήθειας που σήμερα προσφέρει στην εταιρία και αποκτά δυνατότητα αποκόμισης οικονομικού οφέλους. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε δια της άσκησης των δικαιωμάτων και της απόκτησης του ανωτέρω μετοχικού ποσοστού υπό συμφέροντες οικονομικούς όρους (υπό την προϋπόθεση έγκρισης της DG Comp), είτε δια της μεταβιβάσεως του δικαιώματος» πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Παπανάτσιου, ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στην εκπαιδευτική πορεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, λέγοντας ότι «η σημερινή μέρα σημαδεύεται από την αναστολή άρθρων του Συντάγματος για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιδρά σύσσωμη στη δημιουργία αστυνομίας εντός των ακαδημαϊκών χώρων». Για τις κινητοποιήσεις που έχει ανακοινώσει η ΟΕΝΓΕ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τους γιατρούς «σε περιοδεύοντα θίασο, μεταφέροντάς τους από τη μία κλινική στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από την μία πόλη στην άλλη! Μετά το φιάσκο των εμβολιασμών με τα κυβερνητικά στελέχη, μετά το κλείσιμο των εμβολιαστικών κέντρων και την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, αποδεικνύεται ότι η δημόσια υγεία δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».  

Για την επιδότηση της Aegean, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι από το 2005 έως το 2019 η εταιρία είχε κέρδη πάνω από μισό δισεκ. ευρώ και ότι τα μερίσματα του 2015 - 2019 αγγίζουν τα 210 εκ. ευρώ. «Υπήρχαν λεφτά δηλαδή, απλά κατέληξαν στις τσέπες των μετόχων, και τώρα το κράτος θα βάλει το χέρι στην τσέπη χωρίς προαπαιτούμενα, όπως η απόκτηση μετοχών και η διατήρηση των θέσεων εργασίας» είπε η κα Παπανάτσιου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, τέλος, πως η κυβέρνηση έχει ανοίξει ολομέτωπο αγώνα ενάντια στην πλειοψηφία της κοινωνίας. «Το τρίπτυχο της πολιτικής της είναι λιτότητα - αυταρχισμός - περιστολή δικαιωμάτων [...] Δεν θα υπακούσουμε ποτέ σε αυτό, ούτε εμείς, ούτε η Αριστερά, ούτε οι προοδευτικοί, ούτε καν οι συντηρητικοί δημοκρατικοί πολίτες της χώρας μας. Δεν το κάναμε ποτέ, δεν θα το κάνουμε και τώρα».

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό τη διεξαγωγή συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τα κόκκινα δάνεια, με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ζήτησε επίσης για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα έσοδά τους, να μην αποκλειστούν από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής και να μείνει ανοιχτή η σχετική πλατφόρμα, να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος και να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της ενίσχυσης. Να μείνει επίσης ανοιχτή η πλατφόρμα μετά την οριστικοποίηση των αιτήσεων για διόρθωση λαθών όλων των μηνών του 2020, μέχρι την έκδοση της νέας απόφασης για τον επόμενο κύκλο, και να φροντίσει η κυβέρνηση, στην εξαγγελθείσα έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή, να διορθωθούν οι αδικίες που παρατηρήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους, και να ληφθούν υπόψη τα ετήσια έσοδα του 2019 και του 2020 μετά τις σχετικές διορθώσεις, προκειμένου να αποτυπώνεται η πραγματική μείωση του κύκλου εργασιών λόγω της πανδημίας.

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, είπε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί προπαγανδιστικά τις διατάξεις για τη στήριξη της οικονομίας, «αλλά δεν είναι το ίδιο γαλαντόμα για όλους». Οι ρυθμίσεις της έχουν «ταξικό πρόσημο»: «Για άλλους δίνει γεμάτη την κατσαρόλα και σε άλλους λέει να χορτάσουν με ψίχουλα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως παράδειγμα, έφερε την "παχυλή" χρηματοδότηση της "Αεροπορίας Αιγαίου" με 120 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι δεν διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας, καθώς η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ έχει χρησιμοποιήσει όλα τα αντεργατικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος, μίλησε για τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και των μαθητών, σημειώνοντας ότι "το τεράστιο τράνταγμα που ένιωσε σήμερα η κυβέρνηση [...] θα μετατραπεί σε σεισμό όταν συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν να επιβάλουν το δίκιο τους".

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κων. Χήττας είπε ότι τα αποτελέσματα της απογραφής θα είναι πλασματικά, καθώς θα διενεργηθεί εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά. Η Ελλάδα είπε ότι έχει χάσει 500.000 πολίτες την περασμένη δεκαετία, και μόνο το 2020 έχασε 50.000, ενώ αυξήθηκε ο μέσος όρος ηλικίας από τα 35 χρόνια το 1980 σε 46 σήμερα. Επίσης είπε, ότι στο δήμο Αθηναίων μονάχα, είναι καταγεγραμμένοι νομίμως 110.267 αλλοδαποί, και δεν γνωρίζει πώς θα απογραφούν εκείνοι που δεν είναι νόμιμοι.

Από το ΜέΡΑ25, ο Κρίτων Αρσένης είπε ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση "δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα" για να προσληφθούν γιατροί, αλλά υπήρχαν πόροι για να προσλαμβάνονται 1.000 αστυνομικοί τον μήνα. Ο κ. Αρσένης σημείωσε ότι η "επιστρεπτέα προκαταβολή" πρέπει να επιστραφεί αμέσως από τους επιχειρηματίες στο κράτος, αλλά η μονοπωλιακή Aegean θα μπορεί να διαπραγματευτεί παράταση στην επιστροφή των δανεικών της. "Πως θα την επιστρέψουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όταν θα λήξει η πανδημία; Εμείς ζητάμε τη διαγραφή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, και η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει κεφαλαιακή ενίσχυση και όχι χρέος" είπε ο κ. Αρσένης.

Κλείνοντας την πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος είπε ότι το μέγεθος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης επιβάλλει υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα, και ότι οι σχετικοί χειρισμοί της κυβέρνησης "αποτιμώνται θετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών". Την ίδια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αλλά και στην δυναμική της, δείχνουν και οι διεθνείς αγορές, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών: "Οι προσφορές για την έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασαν το ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ και αγγίζουν το ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται περίπου στο 0,8%". Παλαιότερα, "ο κ. Τσίπρας ονειρευόταν ότι θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές. Έκλεισε τις τράπεζες και μας οδήγησε σε ένα αχρείαστο και εξαιρετικά επώδυνο μνημόνιο. Κάποιοι άλλοι από το ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν ότι οι αγορές θα τους παρακαλούσαν για να τους δανείσουν. Όλα αυτά έδειχναν και δείχνουν βαθιά άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν η οικονομία αλλά και οι αγορές. Η λέξη κλειδί είναι η λέξη 'εμπιστοσύνη', που χτίζεται με μεγάλη προσπάθεια που εμείς καταβάλλουμε, αλλά γκρεμίζεται με κινήσεις όπως αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Γι' αυτό και η κυβέρνηση, του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί αλώβητο το πολιτικό της κεφάλαιο, αλλά και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών" τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA