Μενού
  • Α-
  • Α+

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις που διατήρησαν ή αύξησαν τα κέρδη τους το 2020 κόντρα στην επέλαση της πανδημίας, επιτηδευματίες που θα εμφανίσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματα έως 10.000 ευρώ αλλά και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα είναι οι κερδισμένοι του νέου φορολογικού πακέτου. 

Την εξαγγελία έκανε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.

Με το μόνιμο «κούρεμα» έως 45% της προκαταβολής φόρου και μάλιστα από φέτος, τη μείωση κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων και την επέκταση για το 2022 της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ευνοούνται οι εξής κατηγορίες φορολογούμενων:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι: Οι επαγγελματίες που βγήκαν αλώβητοι από του τσουνάμι της πανδημίας θα δουν φέτος το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας να ξεφουσκώνει σημαντικά. Πολλοί μάλιστα θα δουν ο «λογαριασμός» της Εφορίας να γράφει επιστροφή φόρου. Και αυτό θα συμβεί για τους εξής λόγους:

- Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος μειώνεται από το 100% στο 55%.

- Έχει ενεργοποιηθεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει συντελεστή φόρου 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.

- «Καταργήθηκε» η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Έτσι εξουδετερώνονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις  για τους επαγγελματίες που κατάφεραν να κρατηθούν όρθιοι την χρονιά της πανδημίας και πέτυχαν να εμφανίσουν μεγαλύτερα εισοδήματα σε σχέση με το 2019. Όσοι μάλιστα επιβαρύνθηκαν το 2020 με προκαταβολή φόρου, η οποία είχε μειωθεί έως και 100% ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που εμφάνισαν πέρυσι, δεν αποκλείεται να δουν φέτος το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωση να γράφει επιστροφή φόρου.

Παράδειγμα 

  • Ελεύθερος επαγγελματίας που εμφάνισε το 2020 για πρώτη φορά καθαρά κέρδη 15.000 ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος: 2.000 ευρώ
  • Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%: 2.000 ευρώ
  • Εισφορά αλληλεγγύης: 0
  • Σύνολο φόρου πριν τη μείωση της προκαταβολής φόρου: 4.000 ευρώ
  • Προκαταβολή φόρου με μείωση του συντελεστή στο 55%: 1.100 ευρώ
  • Σύνολο φόρου μετά το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου: 3.100 ευρώ
  • Όφελος: 900 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα: insider.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA