Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εστίαση: Ανοίγει η πλατφόρμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν κατευθείαν το ακριβές ποσό που θα λάβουν ως ενίσχυση

Γυναίκα με τον σκύλο της σε κατάστημα εστίασης (Πηγή: Eurokinissi)
Γυναίκα με τον σκύλο της σε κατάστημα εστίασης (Πηγή: Eurokinissi)

Ανοίγει σήμερα 14 Μαΐου 2021, η πλατφόρμα για την ενίσχυση των καταστημάτων εστίασης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση. Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης στον ΑΝΤ1, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν κατευθείαν το ακριβές ποσό που θα λάβουν ως ενίσχυση. 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «όπου έχει υπάρξει Επιστρεπτέα Προκαταβολή υπάρχει η προϋπόθεση της μη απόλυσης» Ακόμα, αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα 425 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του τουρισμού.

Επιχειρήσεις εστίασης που δικαιούνται επιδότησης 

Υπενθυμίζεται πως τα κριτήρια για επιδότηση είναι:

  • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Το πρόγραμμα για την ενίσχυση της εστίασης ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια ευρώ και στοχεύει στο να παρέχει ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρώτες ύλες. 

Για τους ελέγχους σε καταστήματα εστίασης ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «οι επιχειρήσεις είναι χιλιάδες όπως και οι έλεγχοι. Το σύστημα των ελέγχων έχει αλλάξει. Επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν μπορεί να είναι ο έλεγχος σε κάθε χώρο εστίασης καθημερινά. Γίνονται όμως χιλιάδες έλεγχοι».

Σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο Νίκος Παπαθανάσης είπε ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση μπορούν να μετακινηθούν και μετά τις 12:30 με το χαρτί από το ΕΡΓΑΝΗ, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επιστρέψει σπίτι τους μέχρι τις 12:30.

Άρση lockdown και self test 

Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από επιχειρηματίες που διοργανώνουν γάμους σε κτήματα, με αφορμή τον περιορισμό των 100 ατόμων, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «από τώρα μέχρι την ώρα που θα ξεκινήσουν αυτές οι εκδηλώσεις η επιτροπή θα ξαναδεί το θέμα». Παράλληλα, τόνισε ότι μέχρι τέλος του μήνα ισχύει η απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης. «Αυτό μπορεί να αλλάξει», τόνισε.

Σχετικά με την κατάργηση δεύτερου self test στα σχολεία ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «το θέμα είναι του υπουργείου Παιδείας, της επιτροπής και του ΕΟΔΥ , δεν μπορώ να γνωρίζω το σκεπτικό, είναι πολύ εξειδικευμένο το θέμα», ωστόσο πρόσθεσε ότι στον τομέα αρμοδιότητάς του, στο λιανεμπόριο και την εστίαση, τόνισε ότι ισχύουν τα δυο υποχρεωτικά τεστ την εβδομάδα.

Σχολιάζοντας την συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο BBC και τις επικρίσεις που δέχτηκε, ο αναπληρωτής υπουργός, ανέφερε ότι «ο Χάρης Θεοχάρης αδικείται». Τόνισε ότι ο δημοσιογράφος ήταν πολύ επιθετικός και ότι ο κ. Θεοχάρης «απάντησε με μεγάλη σοβαρότητα. Μίλησε για τα πάντα και πήγε στην Μεγάλη Βρετανία για να πείσει ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για να ταξιδέψει κάποιος». «Του απάντησε με μεγάλη αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

Τέλος, για το αν θα υπάρξει προτεραιοποίηση για εμβολιασμούς σε εστίαση και τουρισμό ο κ. Παπαθανάσης είπε πως αυτό θα το αποφασίσει η επιτροπή των ειδικών. Τόνισε, ωστόσο, ότι γίνονται 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα και ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν γίνει 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Εστίαση #Νίκος Παπαθανάσης #επιχειρηματίας