Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Χατζηδάκης: Τη Δευτέρα η απόφαση για τον κατώτατο μισθό

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα (26/7), αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τον κατώτατο μισθό - Ποια είναι τα σενάρια στο τραπέζι

Χρήματα από ΑΤΜ (πηγή: Getty Images)
Χρήματα από ΑΤΜ (πηγή: Getty Images)

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει τη Δευτέρα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τον κατώτατο μισθό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. «Με βάση όσα προβλέπει ο νόμος, οι κοινωνικοί εταίροι τοποθετήθηκαν. Και οι μικρομεσαίοι, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΒΕ, τάσσονται υπέρ του παγώματος του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι. Η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης από τα 650 ευρώ στα 751 ευρώ για λόγους στήριξης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα, βλέπει και τι έχει μεσολαβήσει και την προοπτική της οικονομίας και θα κινηθεί με έναν τρόπο συνετό και δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, σημειώνοντας ότι έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός απονομής τους, καθώς το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, έβγαιναν 10.000-11.000 συντάξεις τον μήνα και τώρα έχουν φτάσει στις 20.000. «Στόχος είναι σε 3-4 μήνες από τώρα να πάμε στις 30.000 συντάξεις και σε αυτό θα μας βοηθήσει ένα κέντρο του ΕΦΚΑ, που ολοκληρώνεται τώρα, για τη διαδοχική ασφάλιση», επισήμανε.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει τη λειτουργία του του το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα στελεχώνεται από εκπαιδευμένους υπαλλήλους που θα δίνουν άμεσες απαντήσεις. «Για πιο εξειδικευμένες απαντήσεις θα λειτουργούν υποστηρικτικά γραφεία στους οργανισμούς του υπουργείου», πρόσθεσε, ενώ σε πλήρη λειτουργία θαναμένεται να τεθεί τον Σεπτέμβριο.

Τι προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, επί τάπητος έχουν τεθεί δύο σενάρια. Είτε να αυξηθεί οριακά στο 2%, κάτι που μεταφράζεται πως θα φτάσει στα 660 – 665 ευρώ είτε να «παγώσει» στα 650 ευρώ έως το καλοκαίρι του 2022. Το τι θα αποφασιστεί, θα κριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, με πληροφορίες να θέλουν τον κ. Χατζηδάκη να εισηγείται το πρώτο σενάριο και στη συνέχεια να κρίνεται το χρονικό πλαίσιο, υπό το οποίο θα γίνει η αύξηση του 2% στον κατώτατο μισθό.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κωστής Χατζηδάκης #κατώτατος μισθός #Υπουργείο Εργασίας #Υπουργικό Συμβούλιο #συντάξεις