Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ» με προϋπολογισμό ύψους 632 εκατ. ευρώ και στόχο να αναβαθμιστούν 50.000 κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.150.000 τ.μ. Ο οδηγός του προγράμματος θα δημοσιευθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και βασική κατεύθυνση είναι η βέλτιστη κατανομή των χρημάτων προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο κόστος παρέμβασης ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα. 

Διαβάστε επίσης: Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση - Δείτε εάν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Τα κεφάλαια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αν και το ποσόν που θα διατεθεί είναι  χαμηλότερο από τα  908 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα, μέσω ενός πιο στοχευμένου σχεδιασμού το ΥΠΕΝ επιδιώκει να υπερβεί κατά 108% τον ετήσιο στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, προβλέπονται αλλαγές στον προσδιορισμό των επιδοτήσεων, ενώ δίνεται έμφαση στην εισοδηματική κατηγορία κάτω των 10.000 ευρώ και μόνο για αυτή την κατηγορία θα  διατεθούν πόροι 100.000 ευρώ.  Στο πρόγραμμα εντάσσεται σύστημα εγγυοδοσίας (με μέγιστη επιδότηση 75% και το 25% θα το εγγυηθεί η Πολιτεία να καλυφθούν οι τράπεζες).

Το ποσοστό επιχορήγησης των παρεμβάσεων κυμαίνεται από 40% έως 75% ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, με τη μέση επιδότηση να υπολογίζεται στο 62% και η συνολική μόχλευση να ξεπερνά το 1 δις. ευρώ. Ως προς τα ποσά της επιδότησης, θα εφαρμοστεί ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές επί της επιφάνειας των κύριων  χώρων τμ του Ε9 ενώ σε κάθε περίπτωση, το ποσόν επιχορήγησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.

Για τη χρηματοδότηση λαμβάνονται υπ’όψιν οι βαθμοημέρες θέρμανσης  ανά δημοτική ενότητα μέσα σε κάθε νομό. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Όπως είχε προαναγγελθεί, στο νέο πρόγραμμα καταργείται η χρονική προτεραιότητα και εισάγεται ένα νέο σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά), από τα οποία θα προκύπτει μια βαθμολογία η οποία θα καθορίζει και την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου (μέσα Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου) και θα παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία. Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) θα αναλάβει τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας και όλα τα στάδια αξιολόγησης για την υπαγωγή και αποπληρωμή των παρεμβάσεων.

Στο νέο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο σπίτι και είναι κύρια κατοικία (έχουν κυριότητα ή επικαρπία) ενώ καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για κοινόχρηστες παρεμβάσεις και περιορίζεται ο αριθμός αιτήσεων σε μία αίτηση ανά ωφελούμενο.

Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις μέσα σε ένα έτος και με την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος απεντάσσονται από το πρόγραμμα. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου προβλέπονται ποσοστά ολοκλήρωσης των εργασιών σε κάθε στάδιο ώστε εάν έχει προχωρήσει αρκετά ένα έργο να μην κινδυνεύει να απενταχθεί. 

Ως προς τις επιδοτούμενες παρεμβάσεις, από το νέο πρόγραμμα εξαιρούνται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και οι ανελκυστήρες. Ειδικά, όσον αφορά στους ανελκυστήρες, όπως προαναγγέλθηκε, ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας. 

Πηγή: insider

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA