Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης και μια σειρά από νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Με τα νέα μέτρα το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται και σε χρήματα και σε αριθμό δικαιούχων για να καλύψει περισσότερα νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται στο 59% για μια οικογένεια με 2 παιδιά, στο 36% για οικογένεια χωρίς παιδιά και στο 68% για οικογένεια με 3 παιδιά.

Μαζί με την αύξηση στο ύψος του επιδόματος θέρμανσης η κυβέρνηση - στο πλαίσιο των νέων μέτρων - ανακοίνωσε και την αύξηση στα εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνονται και οι δικαιούχοι.

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης 

  • Το επίδομα αυξάνεται από τα 220 στα 300 ευρώ.
  • Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.
  • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ.
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από τα 80 στα 100 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνονται ως εξής:

  • Για άγαμο από τα 12 στα 14.000 ευρώ
  • Για οικογένεια με 2 παιδιά από 24.000 στα 26.000 και με τρία παιδιά στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν μέσα στον μήνα, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα για τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Στο κέντρο της Αθήνας το επίδομα θέρμανσης πέρσι ήταν στα 114 ευρώ φέτος είναι στα 181 ευρώ

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το επίδομα θέρμανσης πέρσι ήτα στα 188 ευρώ φέτος είναι στα 299 ευρώ

Στην Κοζάνη πέρσι ήτα στα 295 ευρώ φέτος είναι στα 469 ευρώ

Στη Φλώρινα φέτος θα είναι στα 496 ευρώ

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις που μπορούν να κάνουν οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης θα ανακοινωθούν μέσα στον Οκτώβριο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA