ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/11/2021 16:05

Νέα μέτρα: Πώς θα καταβληθούν τα νέα επιδόματα για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και ΑμεΑ - Αναλυτικά οι δικαιούχοι

Τρία μέτρα-παροχές ανακούφισης των ασθενέστερων αλλά και των υγειονομικών που αυτά τα δύο χρόνια δίνουν ηρωική μάχη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Αναλυτικά τα τρία επιδόματα για υγειονομικούς, συνταξιούχους και ΑμεΑ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Νέα μέτρα: Πώς θα καταβληθούν τα νέα επιδόματα για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και ΑμεΑ - Αναλυτικά οι δικαιούχοι
Πηγή: Unsplash
Ανάγνωση:

Τρία επιδόματα θα δοθούν προκειμένου να βοηθηθούν ασθενέστεροι αλλά και υγειονομικοί που τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού είναι στην πρώτη γραμμή. Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα συγκεκριμένα τρία μέτρα-παροχές έχουν συνολικό ύψος 338,5 εκατ. ευρώ. Στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την αύξηση των τιμών, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας που πλήττει την Ευρώπη μετά την αύξηση στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και τις πρώτες ύλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε, πέρα από τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα (επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.), και νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε:

  1. Έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ
  2. Πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος
  3. Πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία 250 ευρώ.

Επίδομα σε υγειονομικούς πρώτης γραμμής

Θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Αναμένεται το βοήθημα να λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Eπίδομα σε ευάλωτους συνταξιούχους

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους.

Δικαιούχοι:

  • Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου.

Ύψος ενίσχυσης: 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη.

Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Κόστος: 205 εκατ. ευρώ.

Επίδομα σε ΑμεΑ

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες.

  • Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ.
  • Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους.
  • Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου.

Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

Μητσοτάκης: «Δεν βάζουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική μας ισορροπία»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε «πέντε αλήθειες για την οικονομία» κι ανακοίνωσε τρία έκτακτα επιδόματα, που προαναφέρθηκαν. «Εγώ θα προσθέσω ακόμη 3 πρωτοβουλίες: Πρώτον, όπως συνέβη και το 2020, 100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους καταβληθεί άμεσα εντός Δεκεμβρίου. Δεύτερον, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα, ύψους 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία».

«Δεν βάζουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική μας ισορροπία. Εχουμε σχέδιο, αλλά δεν διεκδικούμε το αλάθητο εξ ου και μένουμε ανοιχτοί σε κάθε ρεαλιστική πρόταση. Θα ζητούσα από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αρνηθεί και αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως έκανε με πολλές αντίστοιχες στο παρελθόν. Η πατρίδα θέλει συναίνεση, εάν όχι συμπαράταξη. Δεν χρειαζόμαστε μετά τους αρνητές της επιστήμης στην πανδημία κι αρνητές της λογικής στην οικονομία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ρώτησε: «Απαντήστε κ. Τσίπρα δέχεστε ή όχι τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία; Απαντήστε κ. Τσίπρα για να σας ακούσει ο ελληνικός λαός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΜΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ