Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αγωνία περιμένουν εκατομμύρια πολίτες τις ημέρες καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, επιδομάτων, συντάξεων, αναδρομικών και κάθε είδους πληρωμές μέσω των Δημοσίων Ταμείων. Ετσι, τις επόμενες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα θα ακολουθήσει ένα μπαράζ πληρωμών που θα γεμίσουν τις τσέπες των πολιτών. 

Οι πρώτοι δικαιούχοι που ήδη ξεκίνησαν από την Τρίτη (7/12) να πηγαίνουν στο... ταμείο για το Δώρο Χριστουγέννων είναι οι άνεργοι και οι δικαιούχες της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολουθούν υγειονομικοί, χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ και ανασφάλιστοι υπερήλικες που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένεται να δοθούν και άλλα έκτακτα επιδόματα, όπως είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που θα καταβληθεί διπλά, καθώς και διάφορα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. 

Διαβάστε ακόμη: Vishal Garg: Συγγνώμη ζητεί ο CEO που απέλυσε 900 εργαζομένους μέσω Zoom - «Σας ντρόπιασα»

Το Δώρο Χριστουγέννων ανά περίπτωση

Ξεκίνησε την Τρίτη (7/12) η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2022. 

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης των δικαιούχων στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις των εργαζομένων, το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Υπολογισμός στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

Υπολογισμός στους εργαζόμενους με εκ περιτροπής εργασία

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2016 έως 31/12/2016. Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Υπολογισμός για ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2016 μέχρι 31-12-2016.Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Ειδικότερα μέσα στον Δεκέμβριο πληρώνονται:

  • 10 Δεκεμβρίου: Προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης σε 700.000 δικαιούχους που εισέπραξαν και πέρυσι το επίδομα.
  • 15 Δεκεμβρίου: Πληρωμή έξτρα επιδόματος για τους 230.000 πολίτες που δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • Πριν από τα Χριστούγεννα, με πιθανότερη ημερομηνία την 15η Δεκεμβρίου: Καταβάλλεται το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Ξεκίνησε και θα συνεχιστεί σταδιακά η καταβολή καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
  • Μέχρι 21 Δεκεμβρίου: Δώρο Χριστουγέννων σε 2 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
  • Τέλος Δεκεμβρίου: Καταβάλλεται το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με Αναπηρία, επιδοματούχους του ΟΠΕΚΑ.
  • Μισθοδοσία Δεκεμβρίου: Μισός μισθός έξτρα σε 100.000 υγειονομικούς.
  • Πριν από την Πρωτοχρονιά: Αναδρομικά σε 16.859 νέους (μετά τον Μάιο 2016) συνταξιούχους, δεύτερο επίδομα στους 230.000 πολίτες που δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και επίδομα θέρμανσης και σε 300.000 νέους δικαιούχους. Επίσης, θα καταβληθεί και η τελευταία δόση του επιδόματος παιδιού-Α21, αλλά και η λίστα των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.
  • Από τις 20 ως τις 23 Δεκεμβρίου και πριν τα Χριστούγεννα: Θα προπληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2022. 
  • Εκκρεμεί για το 2021 η πληρωμή σε 16.859 νέους συνταξιούχους που σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ θα γίνει έως το τέλος του έτους.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA