Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή έως 600 ευρώ στα νοικοκυριά για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησε. Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν οι πύλες της πλατφόρμας Power Pass για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους της επιδότησης ρεύματος. Μάλιστα για τον ακριβή χρόνο που θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων ερωτήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον κ. Πιερρακάκη να αναφέρει πως «θα είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα. Δεν μπορώ να πω αν είναι Τετάρτη ή Πέμπτη, ξέρουμε ότι ο κόσμος ανυπομονεί. Έτσι κι αλλιώς, οι δηλώσεις θα είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου θα πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που υπάρχουν είπε ότι «ουσιαστικά, με τα κριτήρια που υπάρχουν, η επιδότηση αφορά το 98% των ανθρώπων στην Ελλάδα, οπότε θα είναι σαν τον εμβολιασμό, μια μεγάλη άσκηση και για το σύστημα». Επί της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση ρεύματος ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι «θα ανοίγει για τις αιτήσεις η πλατφόρμα, κλιμακωτά, με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ του πολίτη. Τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και ο πολίτης θα επιβεβαιώνει ή θα αλλάζει τα στοιχεία. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει και δεύτερη φόρμα, για γονείς που πληρώνουν το ενοίκιο των παιδιών τους».

Σημειώνεται πως όσοι κάνουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση, θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν από την αίτηση για το επίδομα. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος. Οι φορολογούμενοι επίσης που δηλώνουν τα παιδιά τους που είναι φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη για να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν από την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η αποζημίωση καλύπτει το 60% της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότηση και των εκπτώσεων από τους παρόχους. Αφορά την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου 2022 και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των στοιχείων  ώστε εντός του Ιουλίου οι δικαιούχοι να δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους τα ποσά της αποζημίωσης. Την οικονομική ενίσχυση θα λάβουν όσοι έχουν δηλώσει καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων έως 45.000 ευρώ. Οι νέοι φορολογούμενοι και οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη για να λάβουν την αποζημίωση θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Power Pass: Ποια είναι τα κριτήρια για τους δικαιούχους

  • Να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που περιγράφονται παραπάνω
  • Να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
  • Ο λογαριασμός ρεύματος που έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
  • Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Οι δικαιούχοι για επιπλέον 250 ευρώ επιδότηση

Έξτρα επιδότηση ρεύματος ύψους 250 ευρώ θα δοθεί στους φοιτητές για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου. Τα ποσά θα δοθούν τώρα για πρώτη φορά, αφού συμπληρωθούν στο Ε1 οι κωδικοί.

Πώς θα γίνει η αίτηση για το Power Pass

Το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet.

  • Μόλις μπείτε στην πλατφόρμα θα εμφανιστεί η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1. Αν είναι η σωστή, πατάτε ναι και προχωράτε στο επόμενο βήμα. Αν δεν είναι, έχετε τη δυνατότητα να επικαιροποίησετε τα στοιχεία σας, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
  • Σε επόμενη επιλογή θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού σας.
  • Στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν χρειάζεται να βάλετε κάτι γιατί θα αντλούνται από τον πάροχο του ρεύματος.
  • Επιπλέον, δεν θα χρειάζεται να εισάγετε τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργεια.
  • Αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό . Σε περίπτωση που κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται

Αξίζει να σημειωθεί πως ό,τι δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα ρεύματος μεταφέρεται αυτόματα στη φορολογική δήλωση του 2023.

Για την αίτηση, θα πρέπει να έχετε επίσης διαθέσιμα:

  • ΑΦΜ
  • IBAN τραπεζικού λογαριασμού
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA