Μενού
  • Α-
  • Α+

Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2022 ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, με τους φορολογούμενους να έχουν δυνατότητα να τις καταθέσουν μέχρι και την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού, στις 30 Αυγούστου. Το τελευταίο διάστημα είχαν ενταθεί οι πιέσεις προς τους αρμόδιους ώστε να δοθεί παράταση, με την καταληκτική μερομηνία να είναι στις 29 Ιουλίου. Μάλιστα μόλις χθες το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος με επιστολή ανέλυε τους λόγους που θα πρέπει να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την υποβολή τους.

Διαβάστε ακόμη: Φορολογικές δηλώσεις 2022: Αυξάνεται η πίεση ώστε να δοθεί παράταση - Επιστολή από το Οικονομικό Επιμελητήριο

Το πρωί της Πέμπτης το Υπουργείο ανακοίνωσε πως με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως: «Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι χθες είχε υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Η κ/tag/kybernisiυβέρνηση, έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και του αυξημένου φόρτου εργασίας των λογιστών και φοροτεχνικών το τελευταίο διάστημα, λόγω της ενεργειακής κρίσης που απαιτεί την υποβολή αιτήσεων σε ποικίλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενισχύσεων, αλλά και λόγω της πανδημίας που οδηγεί σε καθυστερήσεις των εργασιών πολιτών και λογιστών που νοσούν, προχωρά σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου. Πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται, ώστε να μπορέσουν όλοι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Επισημαίνεται ότι οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022.