Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα μέτρα εν όψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται λόγω της ενεργειακής κρίσης που «χτυπά» συνολικά την Ευρώπη, είναι βασική κυβερνητική προτεραιότητα και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ ωστόσο όλα είναι σε άμεση εξάρτηση με το διεθνές σκηνικό και την πορεία των τιμών τόσο στο ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο

Διαβάστε ακόμη: Στο προσκήνιο η ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών – Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ρεύμα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει καταρτιστεί μία λίστα με παρεμβάσεις που είναι πλήρως κοστολογημένες, ωστόσο το τελικό ύψος αναμένεται να καθοριστεί από τις διεθνείς τιμές, όπως άλλωστε υποστήριξε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.  Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί το ίδιο με πέρυσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο. «Αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κι άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο ποσό» είπε.

Για την επιταγή ακρίβειας ανέφερε ότι στο μυαλό του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργού ειναι η βοήθεια στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και ένα από τα μέτρα στήριξης είναι και η επιταγή ακρίβειας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες. Επίσης, είπε ότι για το 2023 βούληση του πρωθυπουργού είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους (παρέμβαση ύψους 450 εκατ.).

Τα μέτρα που δείχνουν να έχουν κλειδώσει εν όψει της νέας σεζόν είναι: 

  • συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
  • ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
  • επιταγή ακρίβειας
  • fuel pass 3
  • κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
  • αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
  • αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
  • διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές

Μιλώντας για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του 2023 για να δούμε τα περιθώρια νέας αύξησης, χωρίς να πλήττεται η επιχείρηση. Ενώ για τις υπάρχουσες φοροελαφρύνσεις σημείωσε πως διατηρούνται όλες και είναι μόνιμες και εξήγησε: «Θέλουμε δημοσιονομική σταθερότητα με μόνιμες μειώσεις φόρων και μη μόνιμη βοήθεια του πολίτη για την αντιμετώπιση δαπανών».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο MEGA και αναφερόμενος στα καύσιμα είπε πως:«έχουμε εστιάσει σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σε αυτούς που χρησιμοποιούν το μέσο για να πάνε στη δουλειά τους, κι τέλος με έναν τρόπο που δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού. Όταν βλέπουμε ότι συνεχίζει η κρίση, θα συνεχίσει και η στήριξη. Δεν μπορώ να ανακοινώσω εάν θα υπάρχει Fuel pass 3, είναι κατι που το επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αναμένεται να σημειώσει πάνω από 5% ανάπτυξη, η Ευρώπη κινδυνεύει να μπει σε ύφεση, και η Ελλάδα έχει ανάπτυξη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA