Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν θεωρείται αναγκαία μία νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών, το πρωί της Τρίτης (30/8), ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε πως η ΑΑΔΕ εξετάζει ένα τεχνικό πρόβλημα που υπάρχει με την υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων, ωστόσο σημείωσε ότι έχουν ήδη δοθεί δύο παρατάσεις, έχουν υποβληθεί 6,2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και «σχεδόν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί».

Να σημειωθεί πως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.

Οι λογιστές σημειώνουν ακόμη πως αν και οι φορολογικές δηλώσεις είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους.

Αυτά αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, ειδικά, άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν ούτε e-mail, ούτε εξοικείωση με την τεχνολογία που διαπληκτίζονται για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει την κάθε αίτηση, θεωρώντας δεδομένο ότι από τη στιγμή που γίνονται με τους κωδικούς taxis, η ευθύνη αυτή πέφτει στους λογιστές.