Μενού
logariamos-reymatos
Λογαριασμός ρεύματος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στους λογαριασμούς των επόμενων μηνών αναμένεται να αποτυπωθεί η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αντικατοπτριστεί στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Εντός των επόμενων ημερών οι προμηθευτές ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν τις τιμές του ρεύματος για το Φεβρουάριο στις οποίες και αναμένονται μεγάλες μειώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές στις 20 Ιανουαρίου, αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh δηλαδή αρκετά χαμηλότερα -ίσως και πάνω από 50%- σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του Ιανουαρίου. Τον τρέχοντα μήνα το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν από τα 0,358 έως τα 0,489 ευρώ/kWh.

Οι ευνοϊκές συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές του φυσικού αερίου με την αποκλιμάκωση του TTF στα επίπεδα των 63 και 65 ευρώ/MWh μειώνουν το κόστος του ρεύματος και αντίστοιχα τις προβλέψεις των προμηθευτών για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον επόμενο μήνα. Το φυσικό αέριο αποτελεί το 40% του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος από τα εργοστάσια της ΔΕΗ και των ιδιωτικών ομίλων. Γι αυτό και  στις περιόδους αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανεβαίνει υπέρμετρα και επηρεάζει αντιστοίχως και τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχει ήδη μια μικρή αποκλιμάκωση η οποία όμως θα πρέπει να γίνει πολύ πιο αισθητή και στα τιμολόγια. Τον Ιανουάριο 2023 η Ελλάδα είναι ακόμη η ακριβότερη χώρα σε επίπεδο χονδρικής ρεύματος με μέση τιμή 214 €/MWh όμως σημειώνει πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 που ήταν στα 277€/MWh.