Μενού
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Πρώτος μήνας δηλώσεων του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση είναι ο Φεβρουάριος, για όσους εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Με την απόφαση αριθμ. Α. 1217/2023, όλοι όσοι εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων από τις πλατφόρμες τύπου AirBnb, Booking κτλ. θα πρέπει να πληρώνουν στο κράτος ένα φόρο ο οποίος ονομάζεται Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση.

Το Τέλος αυτό το επιβαρύνεται, επί της ουσίας, ο πελάτης καθώς το καταβάλει στον διαχειριστή του ακινήτου, ο οποίος με τη σειρά του το αποδίδει στο κράτος.

Η διαδικασία για τη δήλωση πραγματοποιείται μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, μέχρις ότου δημιουργηθεί συγκεκριμένη εφαρμογή για την απόδοση του Τέλους.

Ο διαχειριστής του/των ακινήτου/ων οφείλει να συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία, όπως για παράδειγμα πόσες κλίνες έχει, πόσες ημέρες ενοικιάστηκε το κάθε ακίνητο, προκειμένου να υπολογιστεί και ο αντίστοιχος φόρος. Η δήλωσης Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση για τον Ιανουάριο θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι σήμερα 29/02/2024.

Κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Οκτώβριο, ανά ημερήσια χρήση ισχύουν τα παρακάτω:

  • Σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης (είτε η εκμετάλλευση πραγματοποιείται από ιδιώτες είτε από επιχειρήσεις)  το τέλος διαμορφώνεται σε ενάμισι (1,50) ευρώ ανά ημέρα.
  • Σε περίπτωση όπου τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας δέκα (10,00) ευρώ ανά ημέρα διανυκτέρευσης.

Κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο, ανά ημερήσια χρήση ισχύουν τα παρακάτω:

  • Σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης (είτε η εκμετάλλευση πραγματοποιείται από ιδιώτες είτε από επιχειρήσεις) το τέλος διαμορφώνεται σε πενήντα λεπτά (0,50)  ανά ημέρα.
  • Σε περίπτωση όπου τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας τέσσερα (4,00) ευρώ ανά ημέρα διανυκτέρευσης.

Διαβάστε επίσης:

Το κόλπο με το κερί που μπορεί να μειώσει έως και 100 ευρώ τους λογαριασμούς στο σπίτι

Η πόλη που έχει γεμίσει με έρημες βίλες - Αγελάδες βόσκουν στα γκαράζ

Τα μέρη του κόσμου που έχουν ελληνικά ονόματα - Από την Τουρκία, μέχρι την Αφρική και την Αμερική

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA