Μενού
πόλη -φαντασμα Κινα
YouTube-screenshot
  • Α-
  • Α+

Στην εποχή που η κατασκευή ενός πολυτελούς ακινήτου αποτελεί την ιδανική ευκαιρία ώστε να αποκτήσει κανείς ένα θησαυροφυλάκιο με χρήματα, σαν αυτό του Σκρούτζ Μακ Ντακ, στην Κίνα, συμβαίνει κάτι τελείως διαφορετικό.

Στους πρόποδες της Σενιάνγκ, μιας βιομηχανικής πόλης στη βορειοανατολική Κίνα, βρίσκεται το συγκρότημα κατοικιών State Guest Mansions. Αποτελείται από περισσότερες από 250 πολυτελή ακίνητα. Όλα ανεξαιρέτως, είναι έρημα, σαν φαντάσματα από μπετόν, τούβλα και ένα σωρό ακριβά υλικά.

Η ιστορία των State Guest Mansions ξεκίνησε το 2010, σε μια εποχή όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κινεζικό τομέα ακινήτων ανθούσε. Η εταιρεία Greenland Group ήταν μια από τις δεκάδες επιχειρήσεις που είχαν αναλάβει, με ανάθεση από την κυβέρνηση της Κίνας, την ανέγερση πολυτελών σπιτιών (260 στον αριθμό) ευρωπαϊκού στυλ. Προηγουμένως είχε αγοράσει εκτάρια γης στην ευρύτερη περιοχή της Σενιάνγκ, στη Βορειοανατολική Κίνα, ξεκινώντας μια τιτάνια επένδυση, που άγγιξε τελικά, τα 230 εκατομμύρια δολάρια.

Τα κτίρια θα ήταν υπερπολυτελή, με μαρμάρινα δάπεδα και πολυελαίους με χρυσαφένια υλικά. Η κατασκευή προχώρησε αρκετά, μέχρι και το 2018, όταν και όλα σταμάτησαν, ξαφνικά. Αξίζει κάπου εδώ να τονίσουμε πως η Greenland, είχε δεσμευτεί να προπωλήσει τα σπίτια που θα κατασκεύαζε, χωρίς να την απασχολεί αν υπάρχει ζήτηση.

Τελικά κατάφερε να πουλήσει μόλις ένα 5% από τα σπίτια που κατάφερε να κατασκευάσει πλήρως. 

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το φαινόμενο των οικιών που πουλήθηκαν στα τυφλά, δεν αφορά μόνο την Greenland. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν στην Κίνα συνολικά 20 εκατομμύρια οικίες που έχουν προπωληθεί, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους.

«Για όλα ευθύνεται το κύκλωμα διαφθοράς, που βασιλεύει εδώ και χρόνια στη χώρα. Έκοψαν τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, για να καταφέρουν να ελέγξουν το «μαύρο» χρήμα.

Γι' αυτό και ένα σωρό σπίτια δεν κατοικήθηκαν ποτέ, ή δεν ολοκληρώθηκε το κτίσιμο τους, ποτέ. Θα μπορούσαν να έχουν πωληθεί έναντι εκατομμυρίων, αλλά κανένας πλούσιος δεν τα αγόρασε. Δεν προορίζονταν για τους απλούς ανθρώπους» είπε ένας αγρότης στο France 24, αναφερόμενος στον νυν πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Όταν ο Σί Τζινπίνγκ έκλεισε τη στρόφιγγα του κρατικού χρήματος, η Greenland Group αντέδρασε σχεδόν κυνικά: Έβαλε τέλος, ακαριαίο στην ανοικοδόμησή των πολυτελών οικημάτων.   

Σήμερα, τα ερειπωμένα μέγαρα της Σενιάνγκ, τα έχει «αγκαλιάσει» ξανά η φύση. Μέσα στα χλιδάτα γκαράζ που θα προορίζονταν κανονικά για πολυτελή αυτοκίνητα, βόσκουν κοπάδια, ενώ οι τοίχοι των υπνοδωματίων, έγιναν καμβάς για γκραφιτάδες. Η Σενιάνγκ έγινε μια ακόμα από τις «πόλεις-φαντάσματα» της Κίνας, μια κωμικοτραγική συνέπεια της ραγδαίας στεγαστικής ανάπτυξης της χώρας, και του απότομου «φρένου» που μπήκε σε αυτή. Με υπολογισμούς του 2022, σήμερα, συνολικά, μια έκταση ίση με το 4% της Κίνας (231 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα) περιλαμβάνει κτίρια που μπορούν να περιγραφούν μόνο ως χλιδάτα ερείπια .

Δείτε επίσης:

«Ο δρόμος της ντροπής»: Η ιστορία ενός δρόμου στο Χαλάνδρι που έχει κάνει τους κατοίκους να παρανοήσουν

Ο διάσημος ηθοποιός που σκότωσε κατά λάθος τον γιο του Μπρους Λη στα γυρίσματα της ταινίας το «Κοράκι»

Μπιάνκα Σένσορι: Για δείπνο με διάφανο σετ χωρίς εσώρουχα - Προσπάθησε να καλύψει ό,τι μπορούσε με ένα κινητό

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA