Μενού
πολυκατοικίες
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, το λεγόμενο Airbnb, αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία πηγή εσόδων, είτε κύρια είτε συμπληρωματική, για αρκετούς πολίτες στη χώρα μας. Όλα ξεκίνησαν το 2016 όπου με τον Ν.4646/2016 η αγορά «άνοιξε», αφού επέτρεπε πλέον να ενοικιάζονται οι κατοικίες στις ψηφιακές πλατφόρμες (Airbnb, Booking κτλ.) με αρκετά ελαστικά όρια. Ας δούμε όμως τι ορίζεται ως Βραχυχρόνια Μίσθωση, ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να μισθώσει το ακίνητο του με αυτό τον τρόπο και πώς φορολογείται αυτό το έσοδο.

Βραχυχρόνια μίσθωση θεωρείται η μίσθωση ενός ακινήτου ή μέρος αυτού για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια μικρότερη του έτους, χωρίς να υπάρχει περιορισμός του πλήθους ακινήτων εκμετάλλευσης.

Η πρώτη ενέργεια είναι να εκδοθεί Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για κάθε ακίνητο εκμετάλλευσης, ο οποίος εκδίδεται ψηφιακά μέσω του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ. Ο συγκεκριμένος αριθμός πρέπει να καταχωρείται και να βρίσκεται σε εμφανές σημείο στην ψηφιακή πλατφόρμα που θα αναρτηθεί το ακίνητο προς εκμετάλλευση. Στη συνέχεια η κάθε μίσθωση που πραγματοποιείται θα πρέπει να δηλώνεται ψηφιακά στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής. Η προθεσμία δήλωσης των μισθώσεων, πρέπει να οριστικοποιείται το αργότερο μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του πελάτη.

Τα εισοδήματα αυτά για τους ιδιώτες, εμπίπτουν στην κλίμακα φορολογίας ακινήτων και φορολογούνται βάσει του παρακάτω πίνακα:

ΕισόδημαΠοσοστό Φορολογίας
0 - 12.000€15%
12.001€ - 35.000€35%
> 35.001€45%

Μεγάλη προσοχή απαιτείται ώστε να μην παρέχεται υπηρεσία καθαριότητας πέραν της παροχής κλινοσκπεπασμάτων, διότι τότε το εισόδημα αυτό θα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που οι διαχειριστές διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ΔΕΝ υποχρεούνται να εκδώσουν ΑΜΑ , αλλά έχουν την υποχρέωση να φαίνεται ο αριθμός Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε εμφανές σημείο στις ψηφιακές πλατφόρμες και σε κάθε μέσο προβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA