Μενού
new-york-appartments
Shitterstock
  • Α-
  • Α+

Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στην πόλη της Νέας Υόρκης και στις πλατφόρμες για βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως είναι το Airbnb, κορυφώνεται καθώς από τις αρχές του μήνα ισχύουν οι νέοι αυστηροί κανονισμοί που εισήγαγε η αμερικανική πόλη. Οι δύο πλευρές έφτασαν μέχρι και τα δικαστήρια το καλοκαίρι, με την απόφαση να είναι υπέρ της πόλης, και πλέον αρχίζουν οι ανατροπές στον τομέα των ενοικιάσεων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης που τέθηκε σε ισχύ «Οι οικοδεσπότες (είτε ιδιοκτήτες είτε ενοικιαστές) δεν μπορούν να νοικιάσουν ένα ολόκληρο διαμέρισμα ή σπίτι σε επισκέπτες για λιγότερες από 30 ημέρες, ακόμα κι αν ο οικοδεσπότης είναι ιδιοκτήτης ή κατοικεί στο κτήριο. Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις επιτρέπονται μόνο εάν ο οικοδεσπότης μένει στην ίδια μονάδα ή διαμέρισμα με τους επισκέπτες και δεν υπάρχουν περισσότεροι από δύο επισκέπτες που διαμένουν με τον οικοδεσπότη». Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που παρουσιάζει η investopedia υπολογίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο υπήρχαν περίπου 10.800 καταχωρίσεις της Airbnb για παράνομες βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις των ανθρώπων της Νέας Υόρκης που προχώρησαν στην αλλαγή της νομοθεσίας, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μπορούν να φέρουν θόρυβο, σκουπίδια και κινδύνους και μπορούν να «τιμωρήσουν» τους μόνιμους κατοίκους. Ορισμένοι ιδιοκτήτες στη Νέα Υόρκη είναι παραγωγικοί και έχουν εκατοντάδες καταχωρίσεις στην Airbnb. Αλλά άλλοι Νεοϋορκέζοι που έχουν καταχωρίσεις στο Airbnb προσπαθούν να βγάλουν έσοδα, είτε μισθώνοντας το σπίτι τους ενώ βρίσκονται εκτός πόλης είτε νοικιάζοντας μισή κατοικία για να καλύψουν τα έξοδα στεγαστικών δανείων τους.

Τι κάνουν οι άλλες πόλεις

Κάθε μεγάλη πόλη ή χώρα έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, έχοντας θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες. Για παράδειγμα, το Ντάλας, όπως αναφέρει το wired, έχει περιορισμένες βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε συγκεκριμένες γειτονιές για να αποφύγει ενοχλητικά και επικίνδυνα πάρτι. Η καναδική επαρχία του Κεμπέκ και το Μέμφις του Τενεσί, μεταξύ άλλων, απαιτούν συγκεκριμένες άδειες για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. 

Στο Σαν Φρανσίσκο, ο χρόνος που μπορεί κάποιος να καταχωρήσει ολόκληρη την κατοικία του προς ενοικίαση στην Airbnb περιορίζεται σε 90 ημέρες κάθε χρόνο . Το Άμστερνταμ θέτει αυτό το όριο στις 30 διανυκτερεύσεις το χρόνο, το Παρίσι στις 120 ημέρες. Το Βερολίνο προηγουμένως απαγόρευσε σχεδόν όλα τα Airbnb, αλλά άλλαξε εν τέλει την απόφαση το 2018.

Στη Βαρκελώνη, οι κανόνες απαιτούν ότι όποιος νοικιάζει "έναν άμεσα διαθέσιμο χώρο διαβίωσης επανειλημμένα σε επισκέπτες που πληρώνουν για βραχυπρόθεσμες διαμονές" πρέπει να τον καταχωρεί ως τουριστικό κατάλυμα.

Στο Λονδίνο υπήρξε τροποποίηση στη νομοθεσία της στέγασης, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες σπιτιού να νοικιάζουν το σπίτι, το διαμέρισμα ή τα επιπλέον δωμάτιά τους για έως και 90 νύχτες το χρόνο.

Το Βανκούβερ , επίσης, επιβάλλει ανώτατο όριο 30 διανυκτερεύσεων σε κάθε διαμονή και το ακίνητο πρέπει να είναι η κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη. Στο Τορόντο, οι οικοδεσπότες της Airbnb μπορούν να υποδεχτούν επισκέπτες μόνο για 180 ημέρες το χρόνο.

Έρχονται αλλαγές και στην Ελλάδα

Αλλά και στη χώρα μας αναμένεται να αλλάξει το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Από την 1η του 2024 οι πολυκατοικίες, οι οποίες στο σύνολό τους έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα θεωρούνται τουριστικά καταλύματα.

Παράλληλα στις αλλαγές που δρομολογούνται είναι η επιβολή φόρου διαμονής, η υπαγωγή σε ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων στο εισόδημα νομικών προσώπων αλλά και η υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα - εκμισθωτές ακινήτων με πάνω από 3 ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.