Μενού
Θέρμανση, καλοριφέρ
Καλοριφέρ | Shutterstock/DimaBerlin
  • Α-
  • Α+

Η προθεσμία για τις αιτήσεις σχετικά με το επίδομα ηλεκτρικής θέρμανσης λήγει την προσεχή Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 452.000 αιτήσεις και εκτιμάται ότι απομένουν λιγότερες από 50.000 αν και οι δυνητικά δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια.

Η εξήγηση, κατά τις ίδιες πηγές, σχετίζεται με το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο επίδομα εξαιρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 και όσοι λαμβάνουν επιδότηση για άλλες πηγές θέρμανσης.

Το ύψος της ενίσχυσης για το ρεύμα κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 και εμφανίζεται ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικό) των δικαιούχων.

Επίδομα θέρμανσης: Τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  • Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ
  • Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα ανέρχεται σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού.

Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Το επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό δεν καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό. Χορηγείται στον δικαιούχο σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται από τον προμηθευτή που τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε και αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA