Μενού
pos pliromi
Πληρωμή μέσω POS | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

H τεχνολογία προχωράει και καθημερινά βιώνουμε την εξέλιξή της. Η υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως η υπηρεσία IRIS online payments, έχει μπει στη ζωή του καταναλωτή τα τελευταία χρόνια, η οποία εκτός της πληρωμής που πραγματοποιείται σε δευτερόλεπτα είναι και ανέξοδη.

Στις 18 Δεκεμβρίου λοιπόν ψηφίστηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 119899/2023), η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες σε τερματικό POS, να παρέχουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να μπορεί να πληρώσει και με την υπηρεσία IRIS.

Η ενεργοποίηση και το πρόστιμο

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει για το διάστημα από 01/01/2024 έως και 31/01/2024 να έχουν ενεργοποιήσει την συγκεκριμένη υπηρεσία, διαφορετικά το πρόστιμο για όσους δεν εναρμονιστούν με αυτή τη νέα συνθήκη ανέρχεται στα 1.500€.

Επίσης στις υπόχρεες επιχειρήσεις με τερματικά POS εντάσσονται πλέον και νέοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως τα ταξί, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα κ.α.

Οι ελεγκτικές αρχές μπορούν να διαπιστώσουν τις παραβάσεις είτε έπειτα από καταγγελία κάποιου καταναλωτή, είτε από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται και στη συνέχεια οι επιχειρήσεις οφείλουν σε διάστημα τριάντα (30) ημερών να καταθέσουν στην αρμόδια αρχή τα αποδεικτικά στοιχεία για την εναρμόνισή τους.

Υπενθυμίζεται ότι ως καταναλωτές ορίζονται τα φυσικά πρόσωπα και όχι οι επιχειρήσεις. Δηλαδή όσων οι συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά με επιχειρήσεις (συναλλαγές B2B) και όχι με ιδιώτες δεν υποχρεούνται στα παραπάνω. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA