Μενού
Δικαστήριο κατά τη διάρκεια διαδικασίας
Δικαστές την ώρα της ετυμηγορίας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Επίσημη στα επίπεδα, που ίσχυαν προ του 2012, είναι η επαναφορά των συντάξεων των συνταξιούχων δικαστών, όπως είχε προκύψει από συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς –με τρεις πιλοτικές αποφάσεις– επιλύθηκαν τα όποια «ανοικτά ζητήματα».

Όπως αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην ανακοίνωσή του, το ειδικό Δικαστήριο έκρινε στις εν λόγω αποφάσεις του ότι η υπαγωγή για τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στη νομοθεσία περί ΕΦΚΑ είναι αντισυνταγματική.

«Λόγω του υπερβολικά χαμηλού ποσοστού αναπλήρωσης που προκύπτει και ότι, μετά τη θέση εκποδών ως αντισυνταγματικης της εν λόγω νομοθεσίας, εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των δικαστικών λειτουργών η προϊσχύσασα νομοθεσία» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων» συμπληρώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο για την επαναφορά στις συντάξεις των δικαστικών.

Συντάξεις Δικαστών: Η υποχρέωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Στην ίδια ανακοίνωση, το Ελεγκτικό Συνέδριο υπογραμμίζει τι οφείλει να κάνει στις υποθέσεις των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, καθώς και ποιες υποθέσεις είναι εφαρμοστέες και ποιες όχι.

«Σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται κατά το Σύνταγμα να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού Δικαστηρίου, που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία.

Μη νόμιμη και ακυρωτέα ημσιωπηρή άρνηση της συνταξιοδοτικής Διοίκησης για επανακανονισμό της σύνταξης δικαστικού λειτουργού, αφού αυτή όφειλε να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζονταςτις κριθείσες αρμοδίως ως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Εφαρμοστέες για τον κανονισμό της σύνταξης των δικαστικών λειτουργών εκκαλούντος είναι οι προϊσχύσασες του ν. 4387/2016 διατάξεις, ενώ το καταβλητέο ποσό της σύνταξής τους υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το εν λόγω ειδικό Δικαστήριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA