ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
03/06/2021 19:08

Ομόνοια: Από σήμερα τα νέα «ιπτάμενα» φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα και ισοδυναμούν με 30 δέντρα

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση προχώρησε ο δήμος Αθήνας, ο οποίος τοποθέτησε τέσσερις ειδικές συσκευές στην πλατεία Ομονοίας που φιλτράρουν τον αέρα από τα μικροσωματίδια και ισοδυναμούν με 30 δέντρα

Ομόνοια: Από σήμερα τα νέα «ιπτάμενα» φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα και ισοδυναμούν με 30 δέντρα
Φίλτρα καθαρισμού αέρα στην Ομόνοια (Πηγή: Reader)
Ανάγνωση:

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση προχώρησε ο δήμος Αθήνας, καθώς μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», τοποθέτησε τέσσερις συσκευές πάνω σε στύλους φωτισμού, που φιλτράρουν τον αέρα από τα μικροσκοπικά σωματίδια και τους ρύπους των αυτοκινήτων στην πλατεία Ομονοίας. Η τοποθέτηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαΐου από ειδικά συνεργεία και οι τέσσερις αυτές συσκευές ισοδυναμούν με τη φύτευση 30 δέντρων πάνω στην πλατεία. Αν περάσει κάποιος από την πλατεία και κοιτάξει ψηλά στις κολόνες σίγουρα θα τις παρατηρήσει. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μας έρχεται από το εξωτερικό και χρησιμοποιείται σε επιβαρυμένα σημεία πόλεων στα οποία δεν μπορεί να γίνει δεντροφύτευση.

Διαβάστε ακόμη: Κλιματική αλλαγή: 189 επιπρόσθετοι θάνατοι στην Αθήνα κάθε χρόνο λόγω ζέστης

Το Reader ήρθε σε επαφή με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του «Athens Partnership», Άννα Ζηλάκου -μίας πρωτοβουλίας που προωθεί τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αξιοποιεί δωρεές για την υποστήριξη δράσεων στην πόλη της Αθήνας- η οποία δήλωσε πως αυτή η κίνηση ήταν κάτι που χρειαζόταν η πόλη της Αθήνας, ειδικότερα η πλατεία Ομονοίας. Η τοποθέτηση εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την Πόλη σου».

Φίλτρα καθαρισμού αέρα στην Ομόνοια (Πηγή: Reader)

Σήμερα Παρασκευή ξεκινά η λειτουργία τους

Σύμφωνα με την κυρία Ζηλάκου πρόκειται για 4 μεγάλα φίλτρα τα οποία δεσμεύουν αιωρούμενα μικροσωματίδια και ισοδυναμούν με 30 δέντρα και ήταν δωρεά από ιδιώτη. Η λύση των συγκεκριμένων συσκευών επιλέγεται όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δεντροφύτευση και το περιβάλλον είναι επιβαρυμένο από τη ρύπανση του αέρα λόγω εξατμίσεων των αυτοκινήτων. «Η πλατεία Ομονοίας ήταν το τέλειο μέρος για να τοποθετηθούν οι συγκεκριμένες συσκευές καθώς καθημερινά η κίνηση των αυτοκινήτων στην περιοχή είναι τεράστια και η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ζηλάκου. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι οι συσκευές αυτές θα δουλεύουν συνεχόμενα και η αποτελεσματικότητά τους θα παρακολουθείται και κάποια στιγμή θα υπάρξουν αναλυτικότερα στοιχεία τα οποία και θα τα δημοσιεύσουμε. Καταλήγοντας η κ. Ζηλάκου υπογράμμισε ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων συσκευών θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή 4 Ιουνίου.

Φίλτρα καθαρισμού αέρα στην Ομόνοια (Πηγή: Reader)

Περίπου 15.000 θάνατοι στην Ελλάδα από την μόλυνση

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (Νοέμβριος 2020) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2018, σχεδόν 15.500 χιλιάδες θάνατοι στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποδοθούν στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα τα στοιχεία του οργανισμού κάνουν λόγο για 11.800 πρόωρους θανάτους από τα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), 3.000 από τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ2) και 650 από το όζον (Ο3). Με λίγα λόγια 15.450 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ακόμα η έκθεση αναφέρει ότι τα ποσοστά του πληθυσμού των πόλεων που εκτίθεται σε ρύπους στην Ελλάδα είναι τα κάτωθι:

  • 0% στα μικρότερα σωματίδια διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστά του μέτρου ΡΜ2,5
  • 3,1% στα μεγαλύτερα σωματίδια ΡΜ10 (όριο τα 50 μg/m3),
  • 3,2% στα οξείδια του αζώτου (όριο τα 40 μg/m3)
  • 96% στο όζον (όριο τα 120 μg/m3).
Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΟΜΟΝΟΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ