Μενού
Ύφαλος με κοράλια στην Αυστραλία
Κοραλλιογενής ύφαλος στην Αυστραλία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στη βορειοανατολική Αυστραλία υφίσταται το χειρότερο επεισόδιο λεύκανσης που έχει παρατηρηθεί ποτέ εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, με το 73% των υφάλων του να έχει υποστεί ζημιά, ανακοίνωσε η αρχή που το διαχειρίζεται.

«Το συσσωρευμένο πλήγμα που υπέστη το φετινό καλοκαίρι το φράγμα ήταν μεγαλύτερο απ' αυτά που είχε υποστεί τα προηγούμενα καλοκαίρια», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση η Αρχή του Θαλάσσιου Πάρκου και του Μεγάλου Φράγματος, η οποία εξαρτάται από την αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αυτό το νέο επεισόδιο μαζικής λεύκανσης (τα κοράλλια όταν πεθαίνουν γίνονται λευκά), το οποίο ανακοινώθηκε το Μάρτιο, οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας του νερού και είναι το πέμπτο μέσα σε οκτώ χρόνια.

Το φαινόμενο αυτό απειλεί την επιβίωση των κοραλιογενών υφάλων στις τέσσερις άκρες του κόσμου, ανάμεσα στους οποίους και το Μεγάλο Κοραλιογενές Φράγμα (Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος), προειδοποίησε η Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Ο μεγαλύτερος στον κόσμο

Ο Μεγάλος Κοραλιογενής Ύφαλος, ο οποίος εκτείνεται σε 2.300 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής της πολιτείας του Κουίνσλαντ, θεωρείται συχνά η μεγαλύτερη ζωντανή δομή στον κόσμο. Φιλοξενεί μια εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα, με περισσότερα από 600 είδη κοραλλιών και 1.625 είδη ψαριών.

Παρατηρήσεις από αέρος έδειξαν ότι περίπου 730 ύφαλοι, από τους περισσότερους από 1.000 που παρατηρήθηκαν, έχουν λευκανθεί, ανακοίνωσε η Αρχή του θαλάσσιου πάρκου.

Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας του νερού. Όταν οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν, το κοράλλι γίνεται λευκό και πεθαίνει.

«Πρόκειται για το σοβαρότερο γεγονός που έχει παρατηρηθεί στο νότιο τμήμα του υφάλου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρίτσαρντ Λεκ, υπεύθυνος του WWF Αυστραλίας για τους ωκεανούς. Χαρακτήρισε «τρομακτικό» το γεγονός ότι η λεύκανση έχει «επεκταθεί περισσότερο» σε ζώνες τις οποίες δεν είχε μέχρι τώρα προσβάλει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA