Μενού
Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε σπίτι
Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε σπίτι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, εορτασμοί, στιγμές χαλάρωσης με οικογένεια και φίλους μπορεί να αποτελούν μερικά από τα συστατικά στοιχεία των Χριστουγέννων, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» των εορτών.

Ένα από τα ερωτήματα που θέτουν είναι για το ποιο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πιο ασφαλές για το περιβάλλον, το φυσικό ή το τεχνητό. Υπενθυμίζουμε πως ζούμε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής με όποια συνέπεια και εάν έχει αυτή στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Απαντήσεις στο σύγχρονο και –ταυτόχρονα~ διαχρονικό ερώτημα δίνει η μέθοδος της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του κύκλου ζωής των προϊόντων, μία έρευνα που έφερε σε πέρας ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Η ερευνητική ομάδα, συγκεκριμένα, έκανε σχετική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει ένα φυσικό ή ένα τεχνητό δέντρο ύψους περίπου 2 μέτρων, σε σπίτι στο κέντρο της Αθήνας, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Ecoindicator99.

Προέκυψε, σύμφωνα με τη WWF, πως έαν τεχνητό δέντρο έχει χρόνο ζωής 10 χρόνια και επομένως για τα 10 αυτά χρόνια απαιτούνται είτε 10 φυσικά έλατα ή 1 τεχνητό.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Η ανάλυση από τη WWF

Το φυσικό δέντρο, σύμφωνα με τη WWF, είναι ένα έλατο μεγαλωμένο στην περιοχή του Ταξιάρχη Χαλκιδικής με τις συνήθεις καλλιεργητικές πρακτικές της περιοχής το οποίο κόβεται για να πουληθεί μετά από 12 χρόνια.

Η μεταφορά των ελάτων από τον Ταξιάρχη μέχρι την Αθήνα γίνεται με νταλίκες οι οποίες κινούνται με πετρέλαιο κίνησης. Με τη λήξη της εορταστικής περιόδου, κάθε χρόνο, το φυσικό δέντρο συλλέγεται από τη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας μαζί με τα υπόλοιπα αστικά στερεά απόβλητα και καταλήγει στο χώρο υγειονομικής ταφής της Φυλής.

Αντίστοιχα, με τις βασικές παραδοχές που έγιναν για το τεχνητό δέντρο, ένα τέτοιο δέντρο κατασκευάζεται στην Κίνα, έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια και ζυγίζει 4.350 γραμμάρια εκ των οποίων τα 3.290 είναι σιδηρούχο μέταλλο (ο «κορμός» και τα «κλαδιά» του τεχνητού δέντρου) ενώ τα υπόλοιπα 1060 γραμμάρια είναι τo πολυμερές PVC (τα «φύλλα» του δέντρου).

Επιπλέον, η συσκευασία του δέντρου είναι από χαρτόνι και ζυγίζει 1650 γραμμάρια. Το δέντρο μεταφέρεται με πλοίο από τη Σαγκάη της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά. Στο τέλος της ζωής του, μετά από 10 χρόνια, το δέντρο οδηγείται και αυτό στο χώρο υγειονομικής ταφής.

Προτιμητέο το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι η επιλογή του φυσικού ελάτου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό.

Το φυσικό έλατο είναι επίσης 2 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και 3 φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις για το φυσικό οικοσύστημα.

Με βάση την ανάλυση που έγινε και η οποία βασίστηκε στις προαναφερθείσες παραδοχές, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι περιβαλλοντικά προτιμητέο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA