Μενού
Κλιματική αλλαγή στον Καναδά
Στιγμιότυπο από τις μεγάλες φωτιές στον Καναδά | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Το πλουσιότερο 10% του κόσμου ευθύνεται για τα 2/3 της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως από το 1990, οδηγώντας σε ξηρασίες και καύσωνες στα φτωχότερα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με μελέτη.

Σύμφωνα με τον Guardian, ερευνητές έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι οι ομάδες με υψηλότερο εισόδημα εκπέμπουν δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο η πρόσφατη έρευνα είναι η πρώτη που προσπαθεί να προσδιορίσει πώς αυτή η ανισότητα μεταφράζεται σε ευθύνη για την κλιματική καταστροφή.

Προσφέρει ένα ισχυρό επιχείρημα για τη χρηματοδότηση υπέρ του κλίματος και της φορολόγησης του πλούτου, επιχειρώντας να δώσει μια αποδεικτική βάση για το πώς πολλοί άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο -συμπεριλαμβανομένου περισσότερου από το 50% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στη Βρετανία- φέρουν αυξημένη ευθύνη για τις κλιματικές καταστροφές που πλήττουν τους ανθρώπους που έχουν τη μικρότερη οικονομική δυνατότητα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ακραίες κλιματικές επιπτώσεις δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των αφηρημένων παγκόσμιων εκπομπών- αντίθετα, μπορούμε να τις συνδέσουμε άμεσα με τον τρόπο ζωής και τις επενδυτικές μας επιλογές, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με τον πλούτο», δήλωσε η Sarah Schöngart, αναλύτρια κλιματικών μοντέλων και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Διαπιστώσαμε ότι οι πλούσιοι εκπέμποντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση των ακραίων κλιματικών φαινομένων, γεγονός που παρέχει ισχυρή υποστήριξη για πολιτικές για το κλίμα που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών τους».

Έχει διαπιστωθεί με σαφήνεια ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι, μέσω της κατανάλωσης και των επενδύσεών τους, δημιουργούν περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι φτωχότερες χώρες που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό επωμίζονται το κύριο βάρος των ακραίων καιρικών φαινομένων και της αύξησης της θερμοκρασίας που προκύπτουν.

Πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέετται με το πλουσιότερο 10%

Η νέα έρευνα επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει συγκεκριμένα πόσο αυτή η ανισότητα στις εκπομπές τροφοδοτεί την κλιματική κατάρρευση. Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές τροφοδότησαν τις εκτιμήσεις της ανισότητας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με βάση τον πλούτο στο πλαίσιο μοντελοποίησης του κλίματος, επιτρέποντάς τους να αποδώσουν συστηματικά τις αλλαγές στις παγκόσμιες θερμοκρασίες και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων μεταξύ 1990 και 2019.

Αφαιρώντας τις εκπομπές του πλουσιότερου 10%, 1% και 0,1%, μοντελοποίησαν τις αλλαγές στο κλίμα και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα είχαν λάβει χώρα χωρίς αυτές.

Συγκρίνοντας αυτές τις αλλαγές με τις αλλαγές που έχουν συμβεί, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να υπολογίσουν την ευθύνη τους για την κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κόσμος.

Το 2020, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 0,61C υψηλότερη από το 1990. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 65% αυτής της αύξησης θα μπορούσε να αποδοθεί στις εκπομπές από το πλουσιότερο 10% του πλανήτη, μια ομάδα που όρισαν ότι περιλαμβάνει όλους όσοι κερδίζουν πάνω από 42.980 ευρώ (36.472 λίρες Αγγλίας) το χρόνο.

Αυτό περιλαμβάνει όλους εκείνους που έχουν το μέσο μισθό στο Ηνωμένο Βασίλειο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, ο οποίος είναι 37.430 λίρες.

Οι πλουσιότερες ομάδες φέρουν ακόμη πιο δυσανάλογη ευθύνη, με το πλουσιότερο 1% - όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 147.200 ευρώ - να είναι υπεύθυνο για το 20% της παγκόσμιας θέρμανσης, και το πλουσιότερο 0,1% - οι 800.000 περίπου άνθρωποι στον κόσμο με εισόδημα άνω των 537.770 ευρώ - να είναι υπεύθυνο για το 8%.

«Διαπιστώσαμε ότι το πλουσιότερο 10% συνέβαλε 6,5 φορές περισσότερο στην παγκόσμια θέρμανση από τον μέσο όρο, με το κορυφαίο 1% και το 0,1% να συμβάλλουν 20 και 76 φορές περισσότερο, αντίστοιχα», γράφουν στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature Climate Change.

Ο Carl-Friedrich Schleussner ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Αν όλοι είχαν εκπέμψει όπως το κατώτερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ο κόσμος θα είχε δει ελάχιστη πρόσθετη αύξηση της θερμοκρασίας από το 1990».

Από την άλλη πλευρά, αν όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε εκπέμψει όπως το κορυφαίο 10%, 1% ή 0,1%, η αύξηση της θερμοκρασίας θα ήταν 2,9C, 6,7C ή ένα εντελώς μη βιώσιμο 12,2C.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι ελπίζουν ότι η ανάλυση θα ενημερώσει για πολιτικές παρεμβάσεις που αναγνωρίζουν την άνιση συμβολή των πλουσιότερων του κόσμου στην κλιματική καταστροφή και θα προωθήσουν την κοινωνική αποδοχή της δράσης για το κλίμα.

Η έρευνα έρχεται εν μέσω έντονων αντιδράσεων από χώρες όπως οι ΗΠΑ, ακόμη και περικοπών από τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην παροχή χρηματοδότησης για τις φτωχότερες χώρες για την προσαρμογή στην κλιματική κατάρρευση και τον μετριασμό των χειρότερων επιπτώσεών της.

«Δεν πρόκειται για μια ακαδημαϊκή συζήτηση - πρόκειται για τις πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σήμερα», πρόσθεσε ο Schleussner.

«Η δράση για το κλίμα που δεν αντιμετωπίζει τις υπέρμετρες ευθύνες των πλουσιότερων μελών της κοινωνίας κινδυνεύει να χάσει έναν από τους πιο ισχυρούς μοχλούς που διαθέτουμε για τη μείωση της μελλοντικής βλάβης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA