Μενού
  • Α-
  • Α+

«Πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη» προς την Ισπανία, η οποία «αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μαζικές αφίξεις μεταναστών προερχόμενων από τρίτες χώρες», εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή (19/5) του ανακοίνωση, με αφορμή την παράνομη άφιξη σημαντικού αριθμού μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα. Παράλληλα, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την Ισπανία.

Διαβάστε ακόμη: Δένδιας: Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χαμάς - Να αναληφθεί πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό

Η Αθήνα, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι τα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

Επίσης, υπογραμμίζεται «η ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση» και τονίζεται ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό «δεν θα πρέπει να τυγχάνει εργαλειοποίησης με στόχο την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Σημειώνεται ότι - όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα - το μεταναστευτικό αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης στην τηλεφωνική επαφή που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη της προς την Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μαζικές αφίξεις μεταναστών προερχόμενων από τρίτες χώρες.

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, τα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού δεν είναι πρόκληση μόνο για τις χώρες πρώτης γραμμής. Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε την ΕΕ να προσφέρει τη στήριξη της στην Ισπανία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, στη βάση μιας ισόρροπης αντιμετώπισης της ευθύνης των κρατών-μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της έμπρακτης αλληλεγγύης που θα πρέπει να επιδεικνύουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Τέλος, υπογραμμίζεται για μια ακόμα φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν θα πρέπει να τυγχάνει εργαλειοποίησης με στόχο την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA