Μενού
  • Α-
  • Α+

Με σκληρό μπρα ντε φερ συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, με την αντιπαράθεση να κλιμακώνεται δια των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι διαφωνούν με τις ρυθμίσεις του.

Διαβάστε ακόμη: «Σπάει την καραντίνα» ο Τσίπρας στη Βουλή και καλεί όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα - Η απάντηση του Τασούλα

Τσίπρας: Οικονομικά συμφέροντα πίσω από το νομοσχέδιο

Βαρείς υπαινιγμούς περί υπαγόρευσης του νομοσχεδίου από ισχυρά οικονομικά κέντρα, άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον Πρωθυπουργό να απαντήσει «ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοσχεδίου» και επιρρίπτοντας την ευθύνη των ρυθμίσεων προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει τον υπουργό Δικαιοσύνης «αυτοφωράκια» του πρωθυπουργού.

«Η κα Γιαννάκου μίλησε για γραφεία, ομάδες επηρεασμού που δίνουν λεφτά. Εγώ ρωτώ: ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα; Και πως είναι δυνατόν να επιβάλλουν αυτοί με χρήμα ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Να έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης και να απαντήσει», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε, την κυβέρνηση ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο μεταχειρίζεται το παιδί ως «οικόπεδο» ή «βαλίτσα», θέτοντας σε κίνδυνο. Δήλωσε, δε, πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει ξανά την εξουσία θα το τροποποιήσει.

«Γιατί το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός και με το νομοσχέδιο διαχειρίζεστε το παιδί σαν να είναι οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων; Γιατί έρχεται ο Μητσοτάκης και δεσμεύει τον δικαστή τι θα θεωρεί πρώτιστο συμφέρον του παιδιού; Γιατί το από κοινού της γονικής μέριμνας που υποδηλώνει κοινότητα φροντίδων απαξιώνεται με το εξίσου; Γιατί ο νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι μισθολογικά εξίσου που να τις επιτρέπει να συμβάλει οικονομικά. Ισότιμα ναι πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα αλλά όχι εξίσου. Εισάγετε με αυτό το τρόπο την υποχρεωτικά ισόχρονη συμμετοχή και επιβάλλεται την εναλλασσόμενη κατοικία. Μετράτε τους ψυχολογικούς κινδύνους ή δεν σας ενδιαφέρει αν μετατρέπετε το παιδί σε βαλίτσα;», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσιάρας: Προσβλητική & υποκριτική η στάση του Τσίπρα

Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αντιστρέφοντας τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό «αυτοφωράκιας», τονίζοντας ότι στην πολιτική του διαδρομή δεν έκανε ποτέ κάτι που δεν πίστευε και διαβεβαιώνοντας ότι προτείνει την ψήφιση του νομοσχεδίου ως ένα βήμα επίλυσης προβλημάτων με στόχο την προάσπιση του συμφέροντος του παιδιού.  

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως σε αντίθεση με τους βουλευτές του απέφυγε ακόμα και να αναγνωρίσει ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, ενώ του καταλόγισε και υποκρισία, ρωτώντας σε ποιο συρτάρι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ το πόρισμα της δικής του νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναγνώρισε καν ότι υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Λυπάμαι πραγματικά.  Προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν από τη Βουλή να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών. Το πρόβλημα το αναγνωρίσατε όταν κάνατε εσείς νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Αλήθεια, πού βρίσκεται το πόρισμα εκείνο; Θέλατε να αποφύγετε την κοινωνική ένταση, δεν θέλατε να έρθετε αντιμέτωποι με οποιαδήποτε κοινωνική ένταση. Είναι συνεπώς υποκρισία μέγιστη να λέτε ότι ανεβάζουμε ένα θέμα που δεν υπάρχει, όταν εσείς το αναγνωρίσατε, το προηγούμενο διάστημα αλλά δεν είχατε την τόλμη να το αντιμετωπίσετε και αυτό σας καθιστά εκτεθειμένο στην κοινωνία», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.  

Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με δική του αποχή

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως και παρότι η ΝΔ δεν έχει θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί τις εσωκομματικές διαφωνίες στη ΝΔ επί του νομοσχεδίου, κατέθεσε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί δύο κρίσιμων άρθρων του νομοσχεδίου, προκειμένου να καταδείξει τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ότι οι βουλευτές της δεν θα μετάσχουν σε αυτή την ψηφοφορία στο πλαίσιο της απόφασης που έχουν λάβει να απόσχουν από ονομαστικές ψηφοφορίες όσο αυτές δεν γίνονται με τη φυσική παρουσία του συνόλου των βουλευτών και επιτρέπεται η χρήση επιστολικής ψήφου, που κρίνουν ότι συνιστά έμμεση πίεση για κομματική πειθαρχία.

Κ. Σκανδαλίδης: Τραγέλαφος η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα προκάλεσε τη δριμεία επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και «τραγέλαφο» διαμηνύοντας ότι αν αυτό συμβεί τότε και το ΚΙΝΑΛ θα επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία. Σημειώνεται, βεβαίως, ότι και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ καταγράφονται διαφοροποιήσεις βουλευτών από την επίσημη γραμμή της ηγεσίας.

Γεννηματά: Κινδυνεύετε να κάνετε το παιδί τουρίστα

Ως απορύθμιση αντί για μεταρρύθμιση, απέρριψε το νομοσχέδιο η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αντιπαραβάλλοντας ως βέλτιστη λύση τη δική της πρόταση για τη δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων με δικαστές που έχουν εξειδικευμένη επιμόρφωση στο οικογενειακό δίκαιο και θα στηρίζονται από επιστημονικό προσωπικό.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά όπως είπε «δίχασε» την κοινωνία με τον γονεοκεντρικό του χαρακτήρα. Εστιάζοντας, δε, στη ρύθμιση για την από κοινού και «εξίσου» γονική μέριμνα μετά το διαζύγιο, η ίδια υποστήριξε ότι «φέρνει από το παράθυρο την εναλλασσόμενη κατοικία» και κινδυνεύει όπως προειδοποίησε να μετατρέψει το παιδί σε «τουρίστα».

Παπαρήγα: Υπονομεύεται ο στόχος του νομοσχεδίου

Για νομοσχέδιο το οποίο υποσκάπτει τον διακηρυγμένο στόχο του να εξασφαλίσει την κοινή γονική μέριμνα των παιδιών μετά τη λύση του γάμου ή της συμβίωσης των γονιών έκανε λόγο η τέως Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αποσαφηνίζοντας το «παρών» που θα ψηφίσει το ΚΚΕ.

Η ίδια αναγνώρισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου, επιμένοντας όμως την ανάγκη αυτό να συνοδεύεται από πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των γονέων και διαφωνώντας με μία σειρά άρθρων, όπως η πρόβλεψη για «εξίσου» άσκηση της γονικής μέριμνας, στην εισαγωγή του τεκμηρίου του 1/3 στο χρόνο επικοινωνίας το γονιού με το παιδί και τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, χαρακτηρίζοντάς τη «γκρίζα ζώνη» η οποία σε χώρες που εφαρμόζεται έχει συνδεθεί με πολλαπλάσιες πιέσεις και εκβιασμούς.

Βαρουφάκης: Ναι στη συνεπιμέλεια αλλά όχι με κρατική επιβολή

Υπέρ της συνεπιμέλειας τάχθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίστηκε μάλιστα συναισθηματικά φορτισμένος, περιγράφοντας το προσωπικό του βίωμα ως χωρισμένος πατέρας όταν η πρώτη του σύζυγος πήρε την κόρη τους στην Αυστραλία. Εξέφρασε, ωστόσο, την κάθετη διαφωνία του αυτή να επιβάλλεται από το κράτος, επεξηγώντας και το «ΟΧΙ» του κόμματός του στο νομοσχέδιο, το οποίο εκτίμησε ότι θα προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που δεν θα είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

«Τη συνεπιμέλεια. Ναι, την ήθελα. Διακαώς. Αλλά, αν δεν ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί, συναινετικά, όχι, δεν θα ήθελα την οργανωμένη κοινωνία να την επιβάλει για πάρτη μου. Ποτέ δεν θα ήθελα ένα κράτος να νομοθετεί αυτά που εγώ θα ήθελα να γίνουν πάνω στον θυμό και μέσα στην απελπισία μου. Άλλο μια ευχή κι άλλο η επιβολή της μέσω της βίας, ιδιωτικής ή κρατικής. Τα πιο όμορφα πράγματα, όταν επιβάλλονται, μεταμορφώνονται σε τερατουργήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, δε, στην προσωπική του εμπειρία πριν από 16 χρόνια, είπε μεταξύ άλλων:

«Από αυτό το βήμα, κοιτώ στα μάτια στους πατεράδες που έπρεπε κι εσείς να πιείτε το δηλητήριο της συμφιλίωσης μ’ αυτή την απάνθρωπη ιδέα. Και σας λέω, τους λέω: Ναι, ξέρω, έχω νιώσει κι εγώ: τον πόνο του να είσαι στο αυτοκίνητο έξω από το σπίτι και να μην έχεις το δικαίωμα να μπεις μέσα να δεις την κόρη σου, τον γιο σου, το  θυμό που φουντώνει μέσα σου με την σκέψη ότι χρησιμοποιεί το παιδί για να σε εκδικηθεί, ανεξάρτητα αν το κάνει συνειδητά ή ασυνείδητα, την αδικία του να σου λένε πως το συμφέρον του παιδιού είναι να μην ζει μαζί σου. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: Αν μπορούσα να πατήσω ένα κουμπί και να ζει μαζί μου η Ξένια, ή έστω τον μισό χρόνο, άντε το 1/3, θα το πάταγα χωρίς δεύτερη σκέψη. Όμως, άλλο τι θα ήθελα ως άτομο κι άλλο τι θέλω να μπορεί, ή να μην μπορεί, να κάνει το κράτος στο όνομά μου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA