Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορονοϊού θα έχει επιπτώσεις για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Οπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός, οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δηλαδή όσοι εργάζονται σε γηροκομεία, θα πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έως τις 16 Αυγούστου.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή εξακολουθήσουν να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, από τις 16 Αυγούστου και έπειτα θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. «Γιατί δεν γίνεται αυτοί, οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι οι ηλικιωμένοι είναι η πιο ευπαθής ομάδα του πληθυσμού.

Πρακτικά, «η αναστολή εργασίας», όπως εξηγεί στο Reader.gr ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, «έχει δύο έννοιες: Ή ο εργαζόμενος δεν θα πληρώνεται καθόλου, σαν να βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών ή θα του καταβάλλεται ένα μέρος του μισθού του. Αν, βέβαια, ακολουθηθεί το ιταλικό μοντέλο διάταξης, δεν προβλέπεται η καταβολή μισθού και μάλιστα οι εργαζόμενοι στην Ιταλία παραμένουν (σε δομές και υγειονομικό προσωπικό) σε αναστολή της εργασιακής σύμβασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι σημαίνει αναστολή εργασίας για εργαζόμενους σε γηροκομεία και υγειονομικούς 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες του Reader.gr, η κυβέρνηση δεν έχει ως στόχο να κόψει χρήματα σε εργαζόμενους ούτε στα γηροκομεία αλλά ούτε και στους υγειονομικούς. Γι' αυτό και το βασικό σενάριο που υπάρχει τώρα στο τραπέζι, είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στους εργαζομένους που θα αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού θα φτάνουν στην υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. 

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως όσοι εργαζόμενοι στα γηροκομεία είτε σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο φορέα αλλά και όσοι υγειονομικοί δεν θα κάνουν - παρά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για υποχρεωτικό εμβολιασμό - το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, θα βγαίνουν σε αναγκαστική άδεια, εξαντλώντας όσες μέρες υποχρεωτικής άδειας τους έχουν απομείνει και δεν θα επιστρέφουν στην εργασία τους. Στο μεταξύ, αν δηλαδή στο διάστημα που θα είναι σε αναγκαστική άδεια, δεν κάνουν το εμβόλιο τότε θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών. 

Βέβαια, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία και οι υγειονομικοί θα συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και δεν θα βάλουν τη ζωή κανενός σε κίνδυνο. Γιατί, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις».

Τις αναλυτικές ανακοινώσεις για τις κυρώσεις σε όσους αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναμένεται να κάνουν την Τρίτη, 13 Ιουλίου, οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA