Μενού
  • Α-
  • Α+

Έτοιμες να ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα είναι Αθήνα και Κύπρος, μιας και η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει μέρος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αντιβαίνει πλήρως, όχι απλώς στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και στο μήνυμα που εξέπεμψε μόλις προ ολίγων εβδομάδων η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε προς την Άγκυρα για αναθέρμανση μεν των σχέσεων, με σαφείς αστερίσκους δε. 

Διαβάστε ακόμη: Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Συναντιέσαι με τους εχθρούς μας

Αθήνα και Λευκωσία θα αξιολογήσουν το τι έγινε στη χθεσινή, προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου το κλίμα για την Κύπρο ήταν βαρύ, και αναλόγως θα πράξουν. Σε κάθε περίπτωση, με τις χθεσινές του επισκέψεις σε Ισραήλ και Κύπρο, ο Νίκος Δένδιας εξέπεμψε με σαφήνεια το μήνυμα ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν θα μείνουν αναπάντητες από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ η αντίδραση θα γίνει σε πνεύμα συνεννόησης με τους εταίρους σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Αμερικανικά πυρά

 Η εμπλοκή των ΗΠΑ, άλλωστε, είναι και το στοιχείο που ενοχλεί ιδιαιτέρως την Άγκυρα και προσωπικώς τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και χθες κατηγόρησε, με δηλώσεις του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι…συναγελαζόταν με εχθρούς της Τουρκίας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνοκυπριακή Ομογένεια, εννοώντας κατά βάση τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και δεδηλωμένο πολέμιο της Άγκυρας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο κ. Μενέντεζ, όμως, δεν είναι ο μόνος, ο οποίος έχει αντιδράσει έντονα, με πρώτο, βεβαίως, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτες» ενέργειες της Τουρκίας. Προειδοποίηση προς την τουρκική μεριά φέρεται να έχει απευθύνει εδώ και μέρες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της γείτονος Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν πριν τη μετάβαση Ερντογάν στην Κύπρο. 

Μάλιστα, χθες, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νιούλαντ, με την οποία συνομίλησε ο Νίκος Δένδιας τηλεφωνικά προχθές, έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτήν την ενέργεια προκλητική, απαράδεκτη και επιζήμια για τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για διευθέτηση», είπε η κ. Νιούλαντ, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην περιοχή και πλείστες όσες επαφές στην Άγκυρα, ήδη από την περίοδο Ομπάμα. 

Γερμανική δυσαρέσκεια

Ενδιαφέρον, όμως, έχει και η παρέμβαση της Γερμανίας, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιξε κρίσιμο ρόλο, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, μετά το θερμό καλοκαίρι του 2020.

«Κατά τη δική μας άποψη, μονόπλευρα βήματα από την Τουρκία κάθε άλλο παρά βοηθούν. Θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», ανέφερε χθες, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ. Μένει, βεβαίως, να φανεί κατά πόσο οι Γερμανοί θα…διαταράξουν το καλοκαίρι τους, αποδεχόμενοι μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα, εφόσον ζητηθεί. 

Από την άλλη, στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου την Τρίτη. Την Τετάρτη, οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν από κοινού με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας στο Ζάππειο, σε μια ακόμα κίνηση ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA