Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χθες (26/7) κάθε άλλο παρά ως θέμα είχε την πανδημία και το πρόγραμμα εμβολιασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, μεταξύ των ανακοινώσεων για την, έστω και συμβολική, αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα προς τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, με το βλέμμα στο φθινόπωρο.

Διαβάστε ακόμη: Ποινικός κώδικας: 18 χρόνια φυλακή για ισόβια, κακούργημα η αιμομιξία - Οι αλλαγές

«Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο καλοκαίρι και από το φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, ο οποίος για πρώτη φορά επιστράτευσε την αναφορά σε ένα «μέτωπο». Ένα μέτωπο που περιλαμβάνει, βεβαίως, όσους επιλέγουν να αναλάβουν την προσωπική και συλλογική τους ευθύνη και, από την άλλη, δεν περιλαμβάνει όσους αποφασίζουν να ρισκάρουν τα πάντα, αρνούμενοι τον εμβολιασμό.

Η αναφορά αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο: από τη μια υπάρχει ο αγώνας δρόμου, προκειμένου να ενισχυθούν τα ραντεβού του εμβολιασμού και από την άλλη ένα κίνημα αντιεμβολιασμού που αναπτύσσεται στις παρυφές ακόμα, με τους αντιεμβολιαστές να κάνουν φασαριόζικες συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Εμμέσως πλην σαφώς και χωρίς να θέλει να διασαλεύσει το μήνυμα ενότητας που απευθύνει με φόντο τον εμβολιασμό, ο κ. Μητσοτάκης απαντά στις «ψεκασμένες» θεωρίες που διακινούνται, με fake news και ανορθολογικά επιχειρήματα για τον εμβολιασμό που έχουν ως αποτέλεσμα άνω του 70% των πολιτών που εισάγονται στα νοσοκομεία και, βεβαίως, το 99% όσων καταλήγουν στη ΜΕΘ να είναι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε έτι μια φορά ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς», με άλλα λόγια δεν προκρίνεται ένα οριζόντιο lockdown. Είναι σαφές πως όσοι συμπαρατάσσονται στο μέτωπο της αλήθειας και της λογικής, θα έχουν περισσότερες ελευθερίες και η ζωή τους θα είναι μακράν πιο κανονική, σε αντίθεση με όσους δεν το κάνουν.

Πέραν αυτού, δε, στην κυβέρνηση θέλουν να στείλουν και το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός δεν είναι…μαγγανεία, αλλά άκρως αποτελεσματικός. Εξ ου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος συνέκρινε την εικόνα στο σύστημα Υγείας σήμερα σε σχέση με την περίοδο λίγο πριν το Πάσχα, όταν και η πίεση στο ΕΣΥ είχε κορυφωθεί. Και μπορεί ο 7ήμερος κυλιόμενος δείκτης κρουσμάτων να είναι ελαφρώς αυξημένος σήμερα, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όμως είναι στο -70%, οι νοσηλείες στο -80,4% και οι διασωληνώσεις στο -84,6%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA